Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja robię w ten sposób.Nie wiem czy o takie Ci chodzi ? Ugotować 50-60 dkg buraków w skórkach. Miękkie obrać i zetrzeć na tarce.Trochę mąki rozmieszać z wodą i dodać do buraków. Zagotować,na koniec wlac pół szklanki śmietany,doprawić do smaku solą,cukrem i kwaskiem cytrynowym. Chwilkę poddusić i gotowe :mrgreen:

Opublikowano

Cześć Monik ja robię tak buraczki: buraczki ugotować w całości, obrac, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dać 3 łyżeczki masła, wlać pół szklanki mleka, posypać 2 łyżkami mąki, wymieszać i podgrzewać na wolnym ogniu, doprawić solą, pieprzem i octem lub kwaskiem. Są pyszne.

Opublikowano

Witam! A ja teraz nie gotuję buraków tylko je piekę ( kiedyś gotowałam ,ale jak wyczytałam na forum przepis na pieczone to teraz tylko piekę ) obieram trę i robie tak : na patelnie kłade masło i lekko zasmażam z mąką dodaję śmietanę i do buraczków , reszta przypraw według smaku. Pozdrawiam :mrgreen: pycha.

Opublikowano

Monik podaje przepis na: Buraki ze śmietaną 80 dag buraków 2 dag mąki 10 dag śmietany sól, cukier,ocet 6% łyżka siekanego kopru Ugotowane buraki i obrane zetrzeć na tarce. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać do buraków, zagotować. Doprawić do smaku solą, cukrem i octem albo sokiem z cytryny, ja tak robię i na koniec posypać siekanym koprem, albo podać bez kopru.

Opublikowano

Serdecznie dziękuje za odpowiedzi. :mrgreen: Jutro je zrobie , bo ze śmietaną jeszcze nie jadłam i nie mam pojęcia jakie będą w smaku. Pozdr, Monika

Opublikowano

Ja robie tak takie buraczki 4 buraczki surowe zetrzec na tarku (grube oczka), podlac wodą,troszke posolic i gotowac do miekkości (ok 1/2 godziny). Szybko odcedzic wlac octu (3-4 łyzki) . Do smaku cukru. Smietane rozrobioną z maka (3 łyżki śmietany+1 1/2 łyzki maki) Wymieszac i zagotowac (cały czas mieszajac) Jeśc na ciepło

Gość turasol
Opublikowano

A ja robię podobnie jak Katarzyna, tylko nie gotuję buraczków a wkładam je - oczywiście już obrane - do mikrofalówki na najwyższą moc ( 1kg buraczków - około 25minut). Nie tracą wtedy pysznego soku , a nawet jeżeli po upieczeniu w naczyniu jest troszę soku to po prostu wlewam go do startych buraczów. Tak przygotowanych buraczków nie trzeba już dosładzać.