Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przepis dostałam od Mojej koleżanki, "przytargała" go z Niemiec,

robiłam go już kilka razy a zaspokaja gust nawet najbardziej wybrednych degustatorów ...

składniki:

ciasto ucierane:

1/2 kostki margaryny,

10 dag cukru,

1 op. cukru waniliowego,

2 łyżki wody,

4 żółtka,

15 dag mąki,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

beza:

4 białka,

15 dag cukru pudru,

ew. kilka kropel soku z cytryny,

bita śmietana:

300 ml śmietanki 30%,

2 łyżeczki cukru pudru,

1 op. śmietan-fix-u,

nadzienie:

owoce (maliny, porzeczki, borówki, truskawki),

jeśli użyjemy owoców mrożonych, to trzeba je odmrozić a owoce odcisnąć z soku ręcznikiem kuchennym

oraz:

10 dag migdałów (płatki lub słupki)

wykonanie:

z podanych składników utrzeć ciasto,

podzielić na dwie części,

następnie ubić pianę z białek z dodatkiem cukru i soku z cytryny,

podzielić na dwie części,

dwa ciasta do pieczenia w tortownicy o średnicy 26cm

wyglądać mają następująco:

1/2 ciasta ucieranego,

1/2 piany z białek,

posypać 1/2 migdałów,

piec w tem 160-170 st. przez 25-30 minut,

jeden wystudzony placek kroimy na porcje dla gości

a placek wygląda tak:

1. pełne ciasto (nie pokrojone),

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

2. 1/2 bitej śmietany,

3. owoce

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

4. 1/2 bitej śmietany,

5. pokrojone na porcje ciasto

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.