ina12 Opublikowano 7 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2007 Witaj Ado! Przepis mam z Super Expressu a podał go o. Jan Grande i o. Ryszard Balawender. Litr mleka szklanka kefiru ( po raz pierwszy kupnego, potem kefir zakwaszać własnym kefirem z poprzedniego dnia) Gotujemy mleko na małym gazie przez około 40 minut, żeby straciło trochę wody. Odstawiamy je do ostudzenia. Do chłodnego dodajemy szklankę kefiru, przykrywamy garnek i stawiamy w ciepłym miejscu. Następnego dnia kefir jest gotowy. Ja go jeszcze nie robiłam, muszę zrobić koniecznie. Ilość mleka nie jest podana myślę że trzeba użyć 1 litr. Może poczekasz ja wypróbuję i dam znać. Kefir obniża choresterol, poprawa gwarantowana po miesiącu, posiada wapno. Chorzy na cukrzycę mleko mogą zastąpić kefirem. Grzybki kefirowe oczyszczają organizm. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
ada5 Opublikowano 9 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 OK! Ino poczekam aż wypróbujesz ten kefir,narazie mamy jogurt ito mnie i córce wystarcza. Po wypróbowaniu podaj proszę opinie. Cytuj
ina12 Opublikowano 9 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2007 Ada zrobię, dodam opinię i zdjęcie. Cytuj
ina12 Opublikowano 11 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2007 Ada zrobiłam kefir, użyłam mleko 3,2% tłuszczu. Zagotowałam mleko, zmniejszyłam gaz na najmniejszy płomień, i tylko leciutko parowało przez 40 min. Kefir jest dobry i jak by było cieplej w pomieszczeniu napewno by był jeszcze gęściejszy. Cytuj
ada5 Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Ino-dzięki za przepis, napewno wypróbuję. Pozdrawiam pa,pa. Cytuj
krysia50 Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Witam Ina12. Zrobiłam w piątek kefir wedlug twojego przepisu, wyszedł przepyszny. Miałam mleko swojskie, zsiadło się bardzo dobrze,że nożem można kroić. Dzięki za przepis. Cytuj
ina12 Opublikowano 16 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 Krysiu dzięki Twojej opinii możemy robić kefir i jogurt własnej roboty. Dziękuję Tobie bardzo i pozdrawiam. Cytuj
basga Opublikowano 16 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2007 I tu mam prośbę do Marcina aby wydzielił temat kefiru z tematu jogurtu,wtedy będzie łatwiej go wyszukać z przepisów :mrgreen: Cytuj
Dorota Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 Basiu, temat kefiru jest już wydzielony z tematu jogurtu, dziękuję Ci za tę propozycję i pozdrawiam :mrgreen: Cytuj
ina12 Opublikowano 17 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 Dorotko dziękuję, podałam na prośbę Ady bo w komentarzach napisałam że ja posiadam przepis na kefir i dlatego tam się znalazł. Serdeczne pozdrowienia. Cytuj
Dorota Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 Ineczko, nie ma sprawy :mrgreen: Na prośbę Basi wydzieliłam Twój przepis, i teraz rzeczywiście będzie łatwiej go znaleźć, a tak by się zgubił - a szkoda by było. Pozdrawiam :grin: Cytuj
ina12 Opublikowano 17 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 Basiu ja Tobie bardzo dziękuję za zwrócenie się z prośbą o wydzielenie tego przepisu i przepraszam że wcześniej Tobie nie podziękowałam bo chciałam to uczynić osobno a musiałam odejść od komputera. Pozdrawiam Cytuj
basga Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 Nie ma sprawy,w ten sposób wszystkim będzie łatwo go znależć :mrgreen: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi