Adzia13 Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 Oto przepis: CIASTO: 1 i 1/2 szklanki mąki 1 kostka margaryny 6 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zagniesc ciasto i podzielić na dwie równe częsci. Podpiec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 15 minut i przestudzic. 6 białek 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki maki ziemniaczanej 15 dkg posiekanych orzechów wloskich Białka ubic, dodać cukier. 10 dkg orzechów wymieszac z mąką ziemniaczaną i dodac do bialek z cukrem. Wymieszac i wyłozyc po równo na podpieczone ciasta. Resztą orzechów posypac piane na ciastach i piec na złoty kolor. KREM: 3/4 kostki masła 1 puszka mleka skondensowanego slodzonego 2 łyżki kakao Mleko gotowac 3 godziny ( ja to robie na spokojnie dzien wczesniej) i schłodzic. Masło utrzec dodając stopniowo karmel. Mase podzielic na dwie czesci. Do jednej czesci dodac kakao i wylozyc na ciasto. Przykryc drugim ciastem i wyłozyc pozostałą cześcią masy. Posypac obficie rodzynkami, migdałami i orzechami. Kroic nastepnego dnia! Mam nadzieje,ze tego ciasta jeszcze nie znacie, nie znalazłam go na smacznym wiec podaje. Zyczę wszystkim smacznego! Cytuj
Jolcia Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 Robię podobne ciasto,nazywam je ciasto karmelowe.Moja rodzinka je uwielbia. Twoja wersja jest ciekawa,więc następnym razem ją spróbuję. :mrgreen: Zdjęcie wyszło super. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.