Jolanta Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 Ciasto: 2 szkl. maki 10 dag drozdzy 3/4 szkl. letniego mleka 1/2 lyzeczki soli Wykonanie: Drozdze wymieszac z dwoma lyzeczkami mleka i odstawic na 5 min. Do wyrosnietych drozdzy dodac máke, reszte mleka i sól. Wyrobic gladkie ciasto (elastyczne). Gdy bedzie sie zbytnio kleilo, dodac máki. Ciasto uformowac w kule, posmarowac oliwá i oprószyc máka, przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia. Kiedy nieco podrosnie kilka razy je zagniesc, podzielic na cztery lub szesc czesci. Kazdá czesc rozwalkowac cieniutko, posmarowac sosem i posypac zóltym serem. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Nadzienie: 1/2 kg. pieczarek 1/2 kg. szynki (mieso) 1 duzá cebule Wegeta, sól, pieprz, czosnek granulowany 15-20 dag. startego sera zóltego Szynke pokroic w kostke, przysmazyc na oliwie, dodac pokrojone w dosc duze kawalki pieczarki i pokrojona w kostke cebule. Doprawic przyprawami do smaku, calosc dusic 20min. Przestudzone nadzienie wylozyc na posmarowane ciasto czesciá sosu pomidorowego i startego zóltego sera. Gotowe placki zlozyc w pól aby powstal rogal. Klasc rogale na blaszce wylozone papierem pergaminowym. Wierzch tych rogali posmarowac lekko oliwá. Piec 15-20min. w temp. 200-220*. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Sos: 1 puszka pomidorów bez skórki 2 lyz. oliwy 1 lyz. koncentratu pomidorowego 2 zábki czosnku (przecisniete) lub czosnek granulowany Bazylia, oregano, sól, pieprz Pomidory przetrzec przez sito i dodac do sosu pomidorowego, nastepnie dodac koncentrat pomidorowy, oliwe i doprawic przyprawami (wedle uznania). Wszystko razem wymieszac. A o to efekt: [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Zycze Smacznego ! Cytuj
Dorunia Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 Robię coś takiego,ale zamiast mleka dodaję wodę do ciasta...następnym razem spróbuję zrobić z mlekiem...nadzienie daję przeróżne,ale najczęściej teraz są to pieczarki z cebulką podsmażone i wymieszane z serkiem topionym...POLECAM-PYSZOTA!!! Cytuj
Katarzyna Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 To mi się podoba!!! Zamiast 3 pierogów jeden :wink: Jak tylko dzieci przyjdą zaraz zrobię. Serdeczne dzięki i pozdrawiam Cytuj
Jolanta Opublikowano 19 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 Kasiu jestem ciekawa jak dzieciom smakowalo bo mojej corce bardzo.Pozdrawiam! :wink: Cytuj
Agawcia Opublikowano 21 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2007 Ja znam podobny przepis ,znaleziony w internecie i pod inna nazwa- Bombery Skladniki Przepis Ciasto: 300 g maki 10g swiezych drozdzy 3/4 szklanki letniego mleka 1/2 lyzeczki soli 1 lyzka oliwy Nadzienie: 400 g pieczarek 200 g szynki 3 cebule 1 lyzka oliwy wegeta czosnek granulowany papryka w proszku Sos: 5 sztuk swiezych pomidorów (zima mozna je zastapic pomidorami bez skóry z puszki) 2 lyzki oliwy 2 zabki czosnku bazylia, oregano, cebula Ponadto: zólty ser Sos: Pomidory obrac ze skórki, pokroic w kawalki i smazyc na oliwie, az sos zgestnieje. Cieply przetrzec przez sito, aby usunac pestki i ewentualne resztki skórki i przyprawic. Dodac takze podsmazony na oliwie czosnek i cebule - wczesniej drobniutko posiekane. Ciasto: Drozdze wymieszac z 2 lyzkami mleka i odstawic na ok. 5 minut. Do miski przesiac make. Gdy drozdze wyrosna, polaczyc je z maka, dolac reszte letniego mleka, dodac sól. Wyrobic gladkie, elastyczne ciasto. Mozna je wyrabiac recznie lub mikserem. Gdyby zbyt sie kleilo - dodac troche maki. Ciasto uformowac w kule, posmarowac je polowa oliwy, oprószyc maka, przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia. Gdy nieco podrosnie, kilka razy je zagniesc, przeniesc na stolnice, podzielic na 4 czesci (lub wiecej - zalezy od tego, ile sztuk chcemy otrzymac). Kazda czesc rozwalkowac cieniutko, posmarowac sosem i posypac startym zóltym serem. Nadzienie: Pieczarki obrac i pokroic w dosc duze kawalki, poddusic na oliwie. Dodac pokrojone w kostke cebule oraz pokrojona w kostke i podsmazona szynke. Calosc dusic ok. 20 minut. Przyprawic do smaku. Wylozyc na wyrosniete ciasto, posmarowane czescia sosu pomidorowego i posypane zóltym serem. Calosc skladac formujac bombery: Klasc bombery na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Wierzch mozna lekko posmarowac oliwa.Piec okolo 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 - 220 stopni C. Ja dodalam jeszcze kukurydze i czerwona fasolke,jako nadzienie kosteczki piersi z kurczaka wczesniej obtoczone w ziolach i podsmazone i jako sos pomidorowy uzylam sosu do spagetti z torebki. Cytuj
zuziorek Opublikowano 21 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2007 Jolanto , zrobiłam dziś to danie. Jako farszu uzyłam podsmażone pieczarki, cebulke, kiełbaskę, pomidory i ser. Następnym razem zrobię mniejsze pierozki z nadzieniem, które my w domu uwielbiamy: mięsko mielone na meksykańską nutę. Ciasto na 5 Cytuj
azi Opublikowano 21 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2007 Wow.Jak to wszystko smaczniutko wygląda :wink: Ach muszę to wypróbować :wink: Cytuj
iwona30 Opublikowano 21 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2007 Ja muszę też wypróbować lubię takie wymyślne dania. Cytuj
Jolanta Opublikowano 22 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 Zuziorku! dziekuje za mile slowa i to,ze twojej rodzince smakowalo mysle ze te calzone mozna robic z wymyslnymi farszami. Kiedys pracowalam w pizzerii.Pozdrawiam :wink: [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
Jolanta Opublikowano 22 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 Agawciu! piekny ten rogal a co do bomerow to tez slyszalam ale mysle ze to zalezy od regionu w moim nazyzwa sie calzone.Pozdrawiam :wink: Cytuj
zuziorek Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 Teraz juz wiem dlaczego to ciasto było takie pyszne. Uwielbiamy pizzę na cieńkim cieście a to takowe było. Pozdrawiam Cytuj
kofik Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 Czesc dziewczyny, mój mąz uwielbia pizze, ciekawa jestem czy posmakuje mu taki pierożek...??? tyle ze pierwszy raz bede robic ciasto z drożdżami... aż wstyd sie przyznać, ale jakoś nie mogłam sie zabrac za te drożdże. Pozdrawiam i dam znac jak mi wyjdzie.. Cytuj
Jolanta Opublikowano 27 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 Kofik! zawsze musi byc ten pierwszy!!! Oczywiscie mam na mysli wyrob z drozdzami. Wiec bez obaw to tylko prawie ciasto na pizze zrob przyjemnosc dla meza. W koncu przez ''zoladek do serca''.Pozdrawiam :sad: Cytuj
Katarzyna Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 Uprzejmie donoszę, że moje dzieci weszły bez rejestracji na stronę www.smaczny.pl i ukradły Twój przepis :roll: :razz: Po wykładach ( o 21.00 ) zrobiły zakupy i przywieźli mi wczoraj, gotowe. :razz: Dziękuję Tobie za pyszny przepis :razz: Wszystkim bardzo smakowało :razz: Tym razem nie będą ukarani :sad: To była super niespodzianka :D Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi