ulinek77 Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 Gulasz węgierski 1 kg mięsa gulaszowego 6 cebul 8 ziemniaków 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 4 łyżki słodkiej papryki mielonej 1 łyżka smalcu sól, pieprz, papryka ostra do smaku Obrać cebulę i pokroić w duże kawałki. Mięso pokroić w kostkę. Rozgrzać w garnku smalec i zeszklić cebulę. Zdjąć garnek z ognia i posypać cebulę 4 łyżkami słodkiej papryki. Wszystko dokładnie wymieszać. Postawić garnek na bardzo małym ogniu, nie dopuszczając do silnego podgrzania ponieważ papryka zrobi się wtedy gorzka. Dodać do cebuli koncentrat pomidorowy i wsypać 2 łyżeczki soli. Wlać do tego litr wody i zagotować całość. Wrzucić do tego pokrojone mięso i dusi pod przykryciem około 40 minut. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do mięsa dodając jeszcze wody. Razem wszystko dusić do miękkości. Na koniec doprawić ostrą papryką. Cytuj
Jolanta Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 Bardzo jest ciekawy ten przepis tylko mie interesuje czy te ziemniaki sie nie rozpadna w tym sosie, a jeszcze jedna rzecz zauwazylam ze twoje dania,ktore podajesz sa z koncentratem pomidorowym czy to w waszym rejonie wszystkie potrawy tak sie podaje? :wink: Pozdrawiam! [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E] Cytuj
ulinek77 Opublikowano 22 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 hehehehhe- rejonie??? chyba regionie. Ale poważnie, uważam, że to tylko chwilowa moda kulinarna.....przygotuje ten przepis i sprawdz! Cytuj
Miuriel Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Gulasz bardzo dobry. Ziemniaki się nie rozpadły, ale przypuszczam , że rozpaść się mogą jeśli się ich nie przypilnuje i za długo będą się gotowały. :sad: Zagęściłam ten gulasz mąką bo wyszedł mi trochę za rzadki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.