wiola344 Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 :wink: Składniki: - 1 kg ziemniaków - pół puszki groszku zielonego -ok 30 dkg kiełbasy pokrojonej w mała kostke -1/2 szkl. mleka -1łyżeczka proszku do pieczenia -2-3 łyżki mąki pszennej -2 jajka -cebula -sól i pieprz -olej do smażenia Wykonanie: -ziemniaki obrane zetrzeć na tarce takiej jak do jarzyn ale drobniejszej wtedy są takie długie wiórka -dodać resztę składników wymieszać i smażyc do tego dobry sos pomidorowy małą cebulke drobniutko posiekać zeszklić dodać 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 szkl wody doprawić solą ,pieprzem i papryką słodką ,podprawić trochę mąką 1 łużkę i trochę mleka wymieszać wlać to do sosu zagotować .Usmażone placki polać sosem i zajadac.SMACZNEGO są bardzo syte i smaczne. :wink: :wink: Polecam. Cytuj
ali Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Robię podobne placki, nazywają się "placki po chińsku" ale nie ma w nich mleka i proszku do pieczenia. Czy z tymi dodatkami są dobre? pewnie lepsze niż moje, a w moich jest natomiast natka z pietruszki. Muszę spróbować tych. Cytuj
wiola344 Opublikowano 24 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 :sad: Witaj ali zapewniam cię że są naprawde dobre ,pulchne ,choćby przez to że tarte są trochę grubiej ,ten przepis mam od teściowej bo zawsze tak robiła a ja zastanawiałam się dlaczego są inne i wkońcu wydusiłam jaki to sekret pulchności placków, spróbuj a się przekonasz :roll: :razz: Cytuj
amelia1 Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 Ja mogę potwierdzić, są super, z sosem pomidorowych mniam albo ketchupem. Bardzo polecam Amelia Cytuj
Justyna.K Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 Dziś serwowałam placuszki na obiad .Są naprawdę smaczne POLECAM :cry: [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
ali Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 Jutro robię, wyglądają bardzo apetycznie. Powiedzcie mi jednak, czy robiłyście je z nowych ziemniaków? /wiem, że bardzo młode ziemniaki niezbyt nadają się na normalne placki, ale to są trochę inne/. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 ali ja robiłam ze starych kartofli aha i dałam jedno surowe jajko jakoś lepiej się połączyło. Cytuj
DeLarge Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 czy robiłyście je z nowych ziemniaków? możesz śmiało robić z młodych ziemniaków, wybierz tylko takie większe... Cytuj
ali Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 Dzięki, zobaczę jakie dostanę, nie mam pojęcia czy stare są jeszcze w sprzedaży. Cytuj
wiola344 Opublikowano 31 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 :cry: Witajcie , najpierw przepraszam ze nie napisałam że ma być jajko skleroza zaraz poprawie,Justynko gratulacje piekne te twoje placuszki i bardzo się cieszę że smakowały,ja bardzo częst robie je z młodych ziemniaków tylko wtedy daje trochę więcej mąki bo młode ziemniaki sa bardziej wodniste :cry: :razz: :razz: Cytuj
ali Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zrobiłam oczywiście bez jaj, bo teraz dopiero skądś się pojawiły w przepisie a poza tym w moich plackach /pisałam wyżej, że od dawna robię bardzo podobne/, też nie ma jaj. No więc zrobiłam, są bardzo dobre i...tych jajek wcale nie trzeba. Cytuj
wiola344 Opublikowano 4 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 :grin: witaj ali jak zauważyłas ze nie było jaj, ale gdzieś mi umknęły (chyba z pamięci)i zapomniałam dopisać do przepisu ,później poprawiłam się i dopisałam ,oczywiście może nie być jajek ale choć jedno można dodać :lol: ale powinny być choć jedno Cytuj
Klamerka Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2007 O! Z tym groszkiem to by zasmakowały mojemu partnerowi! On jest groszkomaniakiem! :wink: My dotychczas robiliśmy placki bez groszku ale też czasami dodajemy kiełbasę do środka. Najczęściej jednak robimy je standardowo, tylko z czosnkiem i cebulką. Do tego robimy dość treściwy sos. Jego podstawę stanowią cebula, pieczarki, kiełbasa ( pokrojone w kostkę, podduszone na patelni) do tego dodać pomidory z puszki oraz czosnek (tego nigdy za wiele :roll: ) przyprawić. Ale oczywiście ten sos można dowolnie modyfikować, świetny jest ze szpinakiem i cukinią. Można zrezygnować z kiełbasy lub zastąpić ją mięsem. Dodawałam też pietruszkę, marchewkę, paprykę (zarówno "normalną" jak i małą, ostrą), kukurydzę z puszki, czyli generalnie co kto lubi i ma akurat pod reką :roll: Na zakończenie ozdobić kleksem ze śmietany (lub gęstego jogurtu naturalnego, np. bałkańskiego) i zajadać się do woli! :) Cytuj
zuziorek Opublikowano 4 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2007 Ja dzis serwowałam te placuszki ale dodałam kukurydze, podsmazone pieczarki i natke pietruszki. Do placuszków sos czosnkowy. Pychotka Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.