ina12 Opublikowano 19 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2007 Waniliowe 2 szklanki mleka lub śmietanki kremówki albo mleka skondensowanego 10 dag cukru 5 zółtek lub 3 żółtka i dwa jaja całe aromat lub cukier waniliowy Mleko lub kremówkę zagotować. Żółtka lub żółtka i całe jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę i stale mieszając, powoli dolewać gorące mleko. Ubijając dalej, podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, ale nie gotować. Następnie przełożyć ją do drugiego garnka, wstawić do naczynia z zimną wodą i szybko schłodzić. Dodać aromat, wlać lody do plastikowego pojemnika i wstawić do zamarżalnika na 2-3 godz. Można je podać z bitą śmietaną. Czekoladowe 2 szklanki mleka, lub śmietanki kremowej albo mleka skondensowanego 10 dag cukru 3 dag kakao 5 żółtek aromat lub cukier waniliowy Kakao wymieszać z niepełną szklanką mleka. Resztę mleka zagotować, wlać do niego kakao i zagotowac ponownie. Dalej sporzadzac jak lody waniliowe. Owocowe 1,5 szklanki mleka 15 dag cukru 1/3 śmietanki kremówki lub skondensowanego mleka 4 żółtka aromat lub cukier waniliowy 20 dag owoców, mogą być truskawki, poziomki, maliny, porzeczki, morele, a nawet i rabarbar Umyte i obrane z szypułek owoce osączyć i zmiksować ze śmietanką. Dalej przyrzadzać tak samo jak lody waniliowe. Pod koniec schładzania masy dodać owoce zmiksowane i aromat, a następnie zamrozić. Cytuj
Qozak Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Kurczę, mleko mi się zważyło :sad: Ale i tak już się chłodzą Cytuj
ina12 Opublikowano 24 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Qozak jestem ciekawa czy lody smakowały? Pozdrawiam Cytuj
Qozak Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 smakowały, smakowały, ale zrobię jeszcze raz :roll: ponieważ myślę, że gdyby nie to mleko były by wspaniałe. Jeśli została jeszcze jedna salaterka wrzucę jutro zdjęcie. Robiłem waniliowe, dzięki za przepis :sad: Cytuj
ina12 Opublikowano 24 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Qozak dziękuję za wiadomość i życzę spokojnej dobrej nocy. Cytuj
ina12 Opublikowano 25 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 Zdjęcie udane, szkoda że się z mlekiem tak stało, ale proszę się nie martwić, bo mnie i innym też różne rzeczy się przydarzają. Pozdrawiam Cytuj
Juz zjadlem Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2009 Wlasnie robie lody zaraz powiem jak wyszlo lec robie maszyna do lodow :) Cytuj
Juz zjadlem Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2009 Wyszly ladne i przepyszne dalem do zamrazarki i zaraz wyszle zdiecie :) Cytuj
Juz zjadlem Opublikowano 31 Stycznia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2009 Oto lody zapomnialem powiedziec ze zrobilem nie waniliowe tylko karmelowe. (zamiast waniliowig przypraw dalem troche karmelu) :) Cytuj
ina12 Opublikowano 1 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2009 Dziękuję za wiadomość i dodanie zdjęcia, jestem zadowolona że Tobie również te lody smakują i dzięki Tobie mamy dodatkowo lody o innym smaku. Pozdrawiam Cytuj
pozioma Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Jak robicie czekoladowe?? Dodać kakao czy czekoladę?? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi