Klosewik Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2007 30 dag truskawek, 1 pojemnik ( 20 dag śmietany) 18 - procentowej, 2 łyżki cukru ciasto: 30 dag miękkiego, tłustego sera twarogowego, 6 łyżek mąki pszennej, 1 jajko, 1 żółtko, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, sól Truskawki umyć, osączyć i oczyścić z szypułek. Przygotować ciasto: Całe jajko roztrzepać z żółtkiem. Makę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Twaróg dokładnie rozetrzeć, dodać roztrzepane jajo i makę. Wyrobić ciasto. Utoczyć wałek z ciasta, odcinać kawałki i formować placuszki. Na każdej kłaść truskawkę i starannie zalepić. Knedle wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 5 minut. Ugotowane wyjmować łyżką cedzakową. Podać ze śmietaną i cukrem, albo polane masełkiem. Pyszne ! Polecam! :wink: Cytuj
kate_76 Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Mniej wiecej ile wychodzi z tej porcji knedli ? :wink: Cytuj
Klosewik Opublikowano 24 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Za dużo to ich faktycznie nie wychodzi. :sad: Nie pamiętam od zeszłego roku, ale gdzieś tak 10 - 12. Zależy, jakie duże są truskawki i jak musisz je "owinąć" ciastem. Proponuje zrobić chociaż raz, jak już będziesz wiedziała, to można ewentualnie podwoić składniki. Potraktuj pierwszy raz to danie jako przygotowanie "deseru" . :roll: Cytuj
kate_76 Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 knedelki pyyyyyyyyyyyyszniutkie !!! zrobilam z dwoch porcji i dla meza juz niema!na pewno bede robic czesciej . podziekowania Klosewik za przepisik Cytuj
Klosewik Opublikowano 28 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 Cieszę się, że smakowało ! Cytuj
Katarzyna Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 Witam! Zamierzam zrobić knedle tylko mam pytanie, czy można je odsmażać? Bo mój syn bardzo lubi na drugi dzień, wiem że nie wszystkie się nadają. :sad: Pozdrawiam Cytuj
Klosewik Opublikowano 28 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 Raczej nie polecam, bo ciasto jest miękkie i twaróg jest dominującym składnikiem ciasta. :sad:??: Cytuj
EWA1992 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Knedelki bardzo szybkie w przygotowaniu i smaczne. Knedle zrobiłam ze śliwkami bo akurat miałam (truskawki w zamrażalniku czekają na inną okazję ).Ja polałam je masełkiem i bułeczką tartą bo takie lubię. Pozdrawiam autorkę tego przepisu . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi