Domi Opublikowano 17 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2005 poszukuje przepisu na ciasto pani walewska na biszkopcie czekoladowym lub kakaowym. jest naprawdęprzepyszne na wierzchu jest polewa czekoladowa i wórki kokosowe. Cytuj
Dorota Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 Polecam mój przepis na "Panią Walewską" :) Cytuj
Danka_nt Opublikowano 18 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2005 Oto mój przepis, ale na kruchym cieście. Jest bardzo dobry. Gorąco polecam! Pani Walewska 4 szkl. Mąki ľ szkl. cukru pudru 1 1/2 kost. Kasi 3/4 szkl. cukru pudru 6 żółtek 1 mały proszek do pieczenia 1 cukier waniliowy Masa do przełożenia. 1 szkl. cukru 6 białek 1 opakowanie kremu karpatkowego 1 słoik (250ml) powideł śliwkowych 20 dkg łuskanych orzechów włoskich 100 g spirytusu Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na pół i wyłożyć nim 2 identyczne blaszki. Ciasto posmarować powidłami. Białka ubić ze szklanką cukru na sztywną pianę. Nałożyć ją na powidła, posypać posiekanymi orzechami. Piec w temp 180*C, 40-50 minut. Najlepiej ciasto rozłożyć od razu na 2 blaszki, ale białka ubijać 2 razy po 3 białka z 1/2 szkl. cukru i piec oddzielnie. Przygotować krem karpatkowy według przepisu na opakowaniu., dodatkowo wlać do niego spirytus. Na pierwszy placek nałożyć krem karpatkowy, nakryć drugim, odwracając warstwą orzechowo-śliwkową do dołu i polać polewą. Smacznego! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.