ada5 Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2007 Ciasto: 1 margaryna 6 jaj 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szkl. mąki 3 łyżki kakao Margarynę utrzeć z cukrem,żółtkami,cukrem waniliowym,mąką i proszkiem- wyrobić. Dodać pianę z białek- wymieszać. Połowę masy włożyć na blachę i ułożyć owoce z kompotu ( np. truskawki ). Do drugiej połowy dodać kakao i 3 łyżki mleka lub wody. Owoce przykryć masą kakaową. Krem 1,5 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 2 cukry waniliowe wszystko zagotować. 1/2 szkl. mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej rozrobić jak na budyń, wlać do gotującego mleka. Po ostudzeniu utrzeć z 1 margaryną.Wyłożyć na ostudzone ciasto i polać polewą. Polewa: 1/2 kostka margaryny 3/4 szkl. cukru 4 łyżki wody 2 łyżki kakao Wszystko gotować na wolnym ogniu 2-3 min. Po ostudzeniu można dla połysku dodać żółtko. smacznego! Cytuj
Dorunia Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2007 ada5 w przepisie na krem to ile ma być mleka?bo jest napisane 1,5 szk.mleka,a potem jeszcze 1/2 szk.mleka.Zastanawiam się,czy ma być tyle co jest podane :wink: Cytuj
ada5 Opublikowano 20 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2007 Doruniu ma być 2 szkl. Trzeba 1 1/2 szkl. zagotować , w 1/2 szkl. rozrobić mąki na budyń i wlać do gotującego się mleka. Cytuj
Dorunia Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2007 Dziękuję za szybką odpowiedz,teraz jak będę miała zrobić to ciasto to już będę pewna co dodać. Pozdrawiam :wink: Cytuj
Edytka78 Opublikowano 21 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2007 Cześć Ada w jakiej temperaturze piec to ciasto i jak dlugo? Cytuj
ada5 Opublikowano 21 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2007 Edytko ja nie mam termostatu w piekarniku, więc nigdy nia sprawdzam temperatury pieczenia- ale myślę że ok. 180. Jeśli chodzi o długość pieczenia to wszystko zależy od piekarnika- ok. 40-50 min.Po prostu należy sprawdzić po ok. 40 min. Życzę smacznego!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi