ina12 Opublikowano 20 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2007 5 szklanek mąki 2 szklanki cukru 13-15 dag drożdży kostka masła 6 jaj 2 szklanki mleka aromat waniliowy szczypta soli tłuszcz do blachy Mleko, cukier, masło wrzucić do garnka i zagotować. Po ostygnięciu kiedy jest jeszcze dosyć ciepłe ale nie za gorące wlać całe roztrzepane jaja, aromat i wkruszyć drożdże. Wymieszać w garnku i odstawić na 2 godz. w ciepłe miejsce, garnek przykryć ściereczką. Po 2 godzinach kiedy ciasto jest bardzo wyrośnięte wsypać stopniowo mąkę dodać sól mieszając, na końcu dokładnie wymieszać końcówkami miksera. Ciasto ma płynną konsystencję. Ciasto wlać do blachy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut i tu uwaga przez około 40 minut nie wolno otwierać piekarnika. Cytuj
Jolanta Opublikowano 21 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2007 Och Ineczko! Mysle ze nastepne twoje ciasto drozdzowe bedzie takie wysmienite jak tamte i podbije nasze podniebienia :wink: .Napewno je wyprubuje tylko napisz czy to na standardowa blaszke? Pozdrawiam :wink: [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E] Cytuj
ina12 Opublikowano 21 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2007 Jolu średnica blaszki 40 x28. Pozdrawiam Cytuj
apsik Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 Halinko mam pytanie czy ciasta nie posypujemy kruszonką :wink: Cytuj
ina12 Opublikowano 23 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 Elunia można dodać ale drobniejszą, nie próbowałam z owocami bo trochę się obawiam czy czasami nie opadną na dno, bo jak zaznaczyłam ciasto ma bardzo luźną konsystencję. Obiecuję że napewno wypróbuję. Pozdrawiam Cytuj
apsik Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 Dziękuję Halinko ja też mam zamiar wypróbować i dam znać,napewno będzie pycha. :wink: Cytuj
ina12 Opublikowano 19 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 Tak wygląda drożdżówka z tego przepisu. Zrobiłam ją z konfiturą z aronii, zapomniałam wierzch posypać bułką tartą, ale owoce i tak by opadły na dno, kruszonka też się zapadła. Cytuj
iwona30 Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Halinko drożdżowiec upieczony jest pulchny i bardzo dobry dziękuję za wspaniały i tak łatwy przepis. Cytuj
ina12 Opublikowano 23 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2008 Iwonko dziękuję, upiekę w późniejszym terminie bez owoców i dodam zdjęcie. Cytuj
iwona30 Opublikowano 25 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 Halinko na niedzielę piekłam z serem wyszła super. Cytuj
ina12 Opublikowano 25 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2008 Iwonko ser napewno też się zapadł w ciasto. Mnie kusi na połowę dać owoce i zobaczę jak posypię wierzch bułką tartą czy one opadną do środka, czy do samego dna. Daj nam znać jak z tym serem zrobiłaś, ile użyłaś, i jak się prezentowało?. Ja wiem jak to zrobić, ale może inne osoby skorzystają z przepisu. Cytuj
margheritac Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 :shock: gratuluje przepisu. drozdak wyszedl wysmielicie i wlasnie sie nim zajadam. zrobilam z jagodkami i z kruszonka i nic mi sie nie zapadlo. Cytuj
ina12 Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Gosiu dziękuję, piękną drożdżówkę upiekłaś, gratuluję. Kruszonkę zrobiłam bardzo delikatną po raz pierwszy z jakiegoś przepisu i teraz doszłam do wniosku że ona nie zapadła się w ciasto tylko się napewno w skutek wysokiej temp. rozpuściła. Dodam że przepis ma 17 lat i w przepisie nie ma wzmianki żeby ją robić z owocami i kruszonką, a jednak można. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi