Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

5 szklanek mąki 2 szklanki cukru 13-15 dag drożdży kostka masła 6 jaj 2 szklanki mleka aromat waniliowy szczypta soli tłuszcz do blachy Mleko, cukier, masło wrzucić do garnka i zagotować. Po ostygnięciu kiedy jest jeszcze dosyć ciepłe ale nie za gorące wlać całe roztrzepane jaja, aromat i wkruszyć drożdże. Wymieszać w garnku i odstawić na 2 godz. w ciepłe miejsce, garnek przykryć ściereczką. Po 2 godzinach kiedy ciasto jest bardzo wyrośnięte wsypać stopniowo mąkę dodać sól mieszając, na końcu dokładnie wymieszać końcówkami miksera. Ciasto ma płynną konsystencję. Ciasto wlać do blachy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut i tu uwaga przez około 40 minut nie wolno otwierać piekarnika.

Opublikowano

Och Ineczko! Mysle ze nastepne twoje ciasto drozdzowe bedzie takie wysmienite jak tamte i podbije nasze podniebienia :wink: .Napewno je wyprubuje tylko napisz czy to na standardowa blaszke? Pozdrawiam :wink:

[E] [E] [E] [E] [E] [E] [E]

Opublikowano

Elunia można dodać ale drobniejszą, nie próbowałam z owocami bo trochę się obawiam czy czasami nie opadną na dno, bo jak zaznaczyłam ciasto ma bardzo luźną konsystencję. Obiecuję że napewno wypróbuję. Pozdrawiam

  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Tak wygląda drożdżówka z tego przepisu. Zrobiłam ją z konfiturą z aronii, zapomniałam wierzch posypać bułką tartą, ale owoce i tak by opadły na dno, kruszonka też się zapadła.

post-2336-1203445063_thumb.jpg

post-2336-1203445124_thumb.jpg

Opublikowano

Iwonko ser napewno też się zapadł w ciasto. Mnie kusi na połowę dać owoce i zobaczę jak posypię wierzch bułką tartą czy one opadną do środka, czy do samego dna. Daj nam znać jak z tym serem zrobiłaś, ile użyłaś, i jak się prezentowało?. Ja wiem jak to zrobić, ale może inne osoby skorzystają z przepisu.

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Gosiu dziękuję, piękną drożdżówkę upiekłaś, gratuluję. Kruszonkę zrobiłam bardzo delikatną po raz pierwszy z jakiegoś przepisu i teraz doszłam do wniosku że ona nie zapadła się w ciasto tylko się napewno w skutek wysokiej temp. rozpuściła. Dodam że przepis ma 17 lat i w przepisie nie ma wzmianki żeby ją robić z owocami i kruszonką, a jednak można. Pozdrawiam

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.