iwona30 Opublikowano 21 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2007 1 kg rabarbaru 40 dkg cukru Pokrojony rabarbar zasypać cukrem na noc. Na drugi dzień odcedzić i z 1/2 litry syropu rabarbarowego ugotować budyń dodając 2 łyżki kopiate mąki pszennej musi być gęste, wrzucić rabarbar i ostudzić. Ciasto: 1 margaryna 7 dkg cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki 5 żółtek Zarobić ciasto odkroić kawałek na kruszonkę i dać do lodówki żeby później dobrze się tarło na tarce. Piana: Ubić pianę z 5 białek które zostają z ciasta dodać 1 szkl cukru pianę wymieszać z kisielem jabłkowym lub wiśniowym. Wykonanie: Wyłożyć ciasto na blachę, dać rabarbar z budyniem, na to wyłożyć pianę i zetrzeć kruszonkę piec w tem, 200 st. Cytuj
Edytka78 Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 Cześć Iwonko mogłabyś mi napisać ile ma być tego soku z rabarbaru w którym mam ugotować budyń bo dziś biorę się za to ciasto? Cytuj
iwona30 Opublikowano 31 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 Już poprawiłam w przepisie bo przeoczyłam ma być 1/2 litry soku z rabarbaru. Cytuj
Edytka78 Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 Iwonko dzięki za przepis ciasto jes pyszne i na czasie, mój mąż był zachwycony jak reszta rodziny. Budyń z rabarbaru jest świetny. Pozdrawiam :grin: Cytuj
iwona30 Opublikowano 4 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 Cieszę się bardzo że Tobie i rodzince smakował placuszek.Pozdrawiam. Cytuj
Basia K Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 Mam pytanie.... Ten budyń robimy z pszennej mąki ? Cytuj
iwona30 Opublikowano 17 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 Tak z pszennej mąki. Ja dzisiaj właśnie piekłam placuszek, polecam bo jest bardzo dobry. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2008 Iwonko jak został Ci choć kawałeczek może cykniesz fotkę :D bo ciacho zapowiada się apetycznie :P a że jestem wzrokowcem potrzebuję kopa bo impuls już iskrzy :) Cytuj
Basia K Opublikowano 18 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2008 Ja dziś piekłam to ciasto. Nie mogłam wcześniej tu zajrzec,więc budyń zrobiłam "na oko"- 1,5 łyżki mąki pszennej i 0,5 łyżki ziemniaczanej. Jest u mnie teściowa,po obiedzie zjemy sobie do kawy,wtedy podrzucę fotkę. Cytuj
Basia K Opublikowano 18 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2008 Oto resztka ciasta,która mi została Cytuj
iwona30 Opublikowano 18 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2008 Basiu super Ci wyszedł placuszek, a mój prezentował się tak a jeszcze jedno można użyć innych owoców np: truskawek jak będzie sezon. Cytuj
Basia K Opublikowano 18 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2008 Podobne ciasto robię z jabłkami. Świetny pomysł z tym zasypaniem rabarbaru cukrem,bo nie czuc jego kwaśności a tylko sam najlepszy smak. Mojej teściowej bardzo ciasto smakowało.Wzięła przepis i po kawałku ciasta dla Babci i dwóch cioc. Cytuj
viola32 Opublikowano 18 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2008 Basiu i Iwonko pieknie prezentuja sie te Wasze placuszki z rabarbarem dodalyscie kisiel do piany? Cytuj
Basia K Opublikowano 18 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2008 Dziękuję violu Tak,dałam do piany kisiel (akurat miałam cytrynowy). Zresztą,zawsze jak pieke ciasto z taką bezą,daję kisiel-piana lepiej się trzyma,no i ma ciekawszy posmak. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.