apsik Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 Przepis na ten sernik dostałam od znajomej,która jest zawodową kucharką.Jeżeli smakował Wam sernik z jogurtu to ten jest w smaku troszkę podobny,lekki i puszysty. CIASTO Do garnka włożyć 1/2 kostki margaryny i 2 łyżki oleju,to rozpuścić na ogniu i odstawić na bok dodając i miksując razem ; 1szkl mąki 1/2 szkl cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jaja olejek cytrynowy Po dokładnym wymieszaniu wykładamy na blachę i równo rozsmarowujemy. W tym czasie przygotowujemy ser. MASA SEROWA 1 kg sera homogenizowanego naturalnego [w wiaderku- u mnie jest kaliski] 8 -9 jaj 1/2 szkl oleju 1/2 szkl mleka 2 budynie śmietankowe ,,Delecty,, na 3/4 l 1 śmietana mała,,Bakomy,,na pół kwaśna olejek cytrynowy Wymieszać razem żółtka+ser,dodać olej,mleko,śmietanę i budynie,odstawić na chwilę i teraz; ubić białka na pianę,dodać 1 1/2 szklanki cukru i jeszcze ubić a na koniec dodać 2 łyżki octu i jeszcze chwilę ubijać aż piana stanie się sztywna i szklista. Wtedy delikatnie połączyć z serem I wylać na ciasto . Blaszkę wcześniej należy obłożyć papierem powyżej brzegów bo inaczej ser wyleci,piec około godziny i po upieczeniu pozostawić w piekarniku na 15 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach. Muszę powiedzieć ,że piekłam już dużo serników ale mój mąż powiedział że takiego to jeszcze nie jadł i rzeczywiście jest wyższy od blaszki i nie opada. Jeszcze jedna moja rada przed wylaniem sera można posypać ciasto tartą bułką. Cytuj
andy8 Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 do rozpuszczonej margaryny ostudzonej dodawac pozostałe skład. tak dobrze zrozumiałam bardzo zaciekawił mnie ten przepis :wink: Cytuj
andy8 Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 a jak duza blacha powinna byc zeby nie wypływał? :wink: Cytuj
apsik Opublikowano 23 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 Andy pozostałe składniki dodaje się do margaryny gorącej odstawionej dopiero z ognia[należy ją rozpuścić,nie gotować] Jeżeli chodzi o blaszkę to jest wielkości 38 na 24 i jeżeli nie obstawi się boków papierem to wyjdzie z niej. Niestety nie próbowałam tego sernika z innym serem,u mnie jest taki w kilogramowym wiaderku i pisze na nim serek rodzinny-homogenizowany naturalny i kosztuje około 8 złotych,produkuje go mleczarnia z Kalisza. W razie pytań to odpowiem ,chociaż przepraszam że nie zawsze na czas bo zaczęła się praca w polu i nie zawsze mogę to zrobić,POZDRAWIAM. Cytuj
Gość Izka36 Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 przepraszam apsik, ja tylko chciałam zapytać w sprawie tego sernika bo nurtuje mnie jedno, czy do tego sera nie dodaje sie cukru????? cukier tylko do białek ?? i jeszcze jedno u nas nie ma takiego sera , powiedz czy ten ser jest bez dodatków tzn , bez cukru ??to ma być zwykły homo serek ??? z góry dziękuję za odpowiedż :wink: Izka Cytuj
apsik Opublikowano 24 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Izka do sernika dodaje się tylko to 1 1/2 szkl cukru do piany,jeżeli chodzi o serek to jest serek homo naturalny ,ten jest bardzo gęsty,myślę że można śmiało spróbować. :wink: Cytuj
basga Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Mam takie porady o sernikach i tam piszą,by cały cukier z przepisu dawać właśnie do piany z białek. Cytuj
fredzia Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2007 Upieklam ten sernik ze zwyklego sera poltlustego.Byl bardzo dobry.Zjedzony w try miga.Domownicy prosza o bis. Cytuj
apsik Opublikowano 9 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2007 Bardzo się cieszę Fredziu ,że się udał i smakował domownikom-szkoda że nie mogłaś wstawić zdjęcia na zachętę bo myślę że naprawdę warto. Cytuj
apsik Opublikowano 3 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 Piekłam ten serniczek na święta i jest to końcówka-nie oddaje w pełni swojego uroku i niestety cudownego smaku. Polecam jednak zrobić-bo naprawdę warto. 1 Cytuj
andy8 Opublikowano 3 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2010 Cudny tę puszystość jego widać na każdym zdjęciu-Elu nareszcie pochwaliłaś się co piekłaś na święta bo już nie mogłam wytrzymać z ciekawości :mrgreen: Cytuj
Jolcia Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2010 Sernik właśnie się upiekł.Wyrósł dość ładnie ale na środku trochę mniej.Nie wiem czemu.Może to wina piekarnika.Spróbuję go dopiero jutro i dam znać jak smakował. Synowi już ślinka cieknie :mrgreen: Cytuj
Jolcia Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 serniczek skosztowany.Jest bardzo smaczny,delikatny,rozpływa się w ustach :grin: . Jedynie następnym razem muszę uważać lejąc ser na ciasto. Ser lałam na środek i pod jego ciężarem ciasto uciekło na boki. Polecam jednak wszystkim i dziękuję autorce przepisu za pyszne ciacho :mrgreen: . Cytuj
andy8 Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Ja również skusiłam się na ten serniczek,wyśmienity delikatny,zrobiłam tylko zwykłe ciasto kruche,szybki w wykonaniu,polecam osobom które jeszcze się nie skusiły 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.