Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przepis na ten sernik dostałam od znajomej,która jest zawodową kucharką.Jeżeli smakował Wam sernik z jogurtu to ten jest w smaku troszkę podobny,lekki i puszysty. CIASTO Do garnka włożyć 1/2 kostki margaryny i 2 łyżki oleju,to rozpuścić na ogniu i odstawić na bok dodając i miksując razem ; 1szkl mąki 1/2 szkl cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jaja olejek cytrynowy Po dokładnym wymieszaniu wykładamy na blachę i równo rozsmarowujemy. W tym czasie przygotowujemy ser. MASA SEROWA 1 kg sera homogenizowanego naturalnego [w wiaderku- u mnie jest kaliski] 8 -9 jaj 1/2 szkl oleju 1/2 szkl mleka 2 budynie śmietankowe ,,Delecty,, na 3/4 l 1 śmietana mała,,Bakomy,,na pół kwaśna olejek cytrynowy Wymieszać razem żółtka+ser,dodać olej,mleko,śmietanę i budynie,odstawić na chwilę i teraz; ubić białka na pianę,dodać 1 1/2 szklanki cukru i jeszcze ubić a na koniec dodać 2 łyżki octu i jeszcze chwilę ubijać aż piana stanie się sztywna i szklista. Wtedy delikatnie połączyć z serem I wylać na ciasto . Blaszkę wcześniej należy obłożyć papierem powyżej brzegów bo inaczej ser wyleci,piec około godziny i po upieczeniu pozostawić w piekarniku na 15 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach. Muszę powiedzieć ,że piekłam już dużo serników ale mój mąż powiedział że takiego to jeszcze nie jadł i rzeczywiście jest wyższy od blaszki i nie opada. Jeszcze jedna moja rada przed wylaniem sera można posypać ciasto tartą bułką.

Opublikowano

do rozpuszczonej margaryny ostudzonej dodawac pozostałe skład. tak dobrze zrozumiałam bardzo zaciekawił mnie ten przepis :wink:

Opublikowano

Andy pozostałe składniki dodaje się do margaryny gorącej odstawionej dopiero z ognia[należy ją rozpuścić,nie gotować] Jeżeli chodzi o blaszkę to jest wielkości 38 na 24 i jeżeli nie obstawi się boków papierem to wyjdzie z niej. Niestety nie próbowałam tego sernika z innym serem,u mnie jest taki w kilogramowym wiaderku i pisze na nim serek rodzinny-homogenizowany naturalny i kosztuje około 8 złotych,produkuje go mleczarnia z Kalisza. W razie pytań to odpowiem ,chociaż przepraszam że nie zawsze na czas bo zaczęła się praca w polu i nie zawsze mogę to zrobić,POZDRAWIAM.

Opublikowano
przepraszam apsik, ja tylko chciałam zapytać w sprawie tego sernika bo nurtuje mnie jedno, czy do tego sera nie dodaje sie cukru????? cukier tylko do białek ?? i jeszcze jedno u nas nie ma takiego sera , powiedz czy ten ser jest bez dodatków tzn , bez cukru ??to ma być zwykły homo serek ??? z góry dziękuję za odpowiedż :wink: Izka
Opublikowano

Izka do sernika dodaje się tylko to 1 1/2 szkl cukru do piany,jeżeli chodzi o serek to jest serek homo naturalny ,ten jest bardzo gęsty,myślę że można śmiało spróbować. :wink:

Opublikowano

Mam takie porady o sernikach i tam piszą,by cały cukier z przepisu dawać właśnie do piany z białek.

  • 3 tygodnie później...
  • 2 lata później...
Opublikowano

Cudny tę puszystość jego widać na każdym zdjęciu-Elu nareszcie pochwaliłaś się co piekłaś na święta bo już nie mogłam wytrzymać z ciekawości :mrgreen:

Opublikowano

Sernik właśnie się upiekł.Wyrósł dość ładnie ale na środku trochę mniej.Nie wiem czemu.Może to wina piekarnika.Spróbuję go dopiero jutro i dam znać jak smakował. Synowi już ślinka cieknie :mrgreen:

Opublikowano

serniczek skosztowany.Jest bardzo smaczny,delikatny,rozpływa się w ustach :grin: . Jedynie następnym razem muszę uważać lejąc ser na ciasto. Ser lałam na środek i pod jego ciężarem ciasto uciekło na boki. Polecam jednak wszystkim i dziękuję autorce przepisu za pyszne ciacho :mrgreen: .

  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Ja również skusiłam się na ten serniczek,wyśmienity delikatny,zrobiłam tylko zwykłe ciasto kruche,szybki w wykonaniu,polecam osobom które jeszcze się nie skusiły

post-4386-1272122296_thumb.jpg

  • Like 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.