Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przecież ta mąka z biedronki jest szara i w\g mnie to ona się nadaje najwyżej na panierkę ,tortowa jest trochę bielsza ale ostatnio też się "zepsuła" :razz:

  • Odpowiedzi 38
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

:cool:  Witaj andy8 ja używam mąki babuni z biedronki do każdego rodzaju ciasta i jeszcze nie zdażyło mi się aby jakieś ciasto nie wyszło , czy to biszkopt czy kruche ,do każdego ,może jest trochę ciemniejsza ale wcale nie znaczy że jest gorsza,właśnie dziś zabieram się za pieczenie bułeczek :razz: pozdrawiam. :cool:

Opublikowano

Witajcie!!! Robiłam ostatnio te bułeczki, wyszły super, naprawdę polecam, są mięciutkie, długo zachowują świeżość i nie są twarde nawet po dwuch dniach. Dziękuję za super przepis. Pozdrawiam Amelia

Opublikowano

:grin: :razz:  Piekłam bułeczki wczoraj wieczorem są smaczne i prawdą jest że na następny dzień nie są twarde jak to bywa z kupnymi zwłaszcza kiedy zostawi się je na wierzchu,moje musiały być nieschowane bo były gorące ,polecam tym co jeszcze nie robili :shock:

post-4684-1182668313_thumb.jpg

post-4684-1182668319_thumb.jpg

Opublikowano

Przygotowanie

Drozdże rozmieszać z cukrem do całkowitego rozpuszczenia.

Wsypać mąke do misy, dodać olej, wodę i rozpuszczone drożdże następnie posolic ciasto.

Ręcznym mikserem wyrabiać ciasto , z początku powoli, póżniej troszkę szybciej,

dopóki ciasto nie stanie się gładkie i przestanie przylepiać się do brzegów.

Mam pytanie a nawet pięć :roll: :

:roll: Drożdże mam rozmieszać z curkem- ale w czym?! W wodzie czy w niewielkiej ilości mleka? No i ta woda/ mleko ma być ciepłe?

:razz: Jeśli nie posiadam ręcznego miksera czy mogę użyć elektyrcznego i ustawić go na najmniejsze obroty?

:shock: Czy ciasto ma być konstystencji ciepłej plasteliny (uda się z niego uformować różne kształty) czy raczej konsystencji takiej, że nakładane łyżką lekko się "rozczłapie"?

:grin: Czy ciasto musi koniecznie stać w lodówce przez całą noc?

:roll: Czy muszę po wyrobieniu bułeczek (zanim wrzucę je do piecyka) poczekać aż ciasto dodatkowo wyrośnie??

Głupie te moje pytania ale wolę wiedzieć niż później żałować, że nie zapytałam!

Czekam na odpowiedź i jutro zabieram się do pieczenia bułeczek

Opublikowano

:shock:  Kasiulku tak jest w przepisie posypiesz cukrem drożdże a one się rozpuszcza, ja wyrabiałam ciasto ręcznie bo nie mam zaufania do mikserów jeśli chodzi o ciasto drożdżowe, ciasto powinno być nie zagęste i nie zarzadkiejak dasz taką ilość wody jak pisze to będzie ok, ja nie robiłam wieczorem ciasta tylko rano i stało cały dzień w lodówce i też jest super, ale piekłam wieczorem,ja nie czekałam zaczęło rosnąć podczas pieczenia, ale temperatura była na początku mniejsza potem zwiększyłam po jakiś 5 minutach. Odpowiedziałam zamiast właścicielki przepisu ,jeśli jeszcze coś cie nurtuje to pytaj :razz:

Opublikowano

Dzięki Wiolu za szybką odpowiedź. Nie wiedziałam, że drożdże pod wpływem cukru się rozpuszczają :shock: Ale miło wiedzieć... I jeszcze raz dzięki za szybką odpowiedź. Jak tylko upiekę bułeczki to zrobię fotki i napisze moje smakowe wrażenia :razz: Pozdrawiam!! Ah- jeszcze jedno... może któraś z was wie gdzie mogę kupić sezam??

Opublikowano

Hehe... jednak ciasto zrobiłam dzisiaj- akurat miałałam drożdże :shock: Stoi już w lodówce i czeka na pieczenie. Mam nadzieje, że bułki mi wyjdą... Do pieczenia użyłam mąki tortowej typu 450 :grin: i nie wiem co z tego będzie (zawsze coś będzie :razz: )

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mam pytanie. Ciasto na bułeczki już wstawiłam na noc do lodówki. Czy jutro jak je wyrobię to mam posmarować buleczki olejem czy wodą z solą bo tego nie zrozumiałam? Bardzo proszę o szybką odpowiedz.

Opublikowano

Bułeczki wyszły super!!!!!!!!!!! WIadomo że są trochę inne w smaku niż kupne bo nie posiadają żadnych spulchniaczy itp ale naprawdę mi oraz mojej rodzince smakowały. Zamierzam co tydzień je piec.

Opublikowano

Kasiu, skoro zamierzasz je piec co tydzień, to następnym razem spróbuj posmarowac bułeczki rozbełtanym jajkiem z odrobiną mleka. Ja jeszcze obsypuję je dużą ilością maku.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.