andy8 Opublikowano 21 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2007 przecież ta mąka z biedronki jest szara i w\g mnie to ona się nadaje najwyżej na panierkę ,tortowa jest trochę bielsza ale ostatnio też się "zepsuła" :razz: Cytuj
wiola344 Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 :cool: Witaj andy8 ja używam mąki babuni z biedronki do każdego rodzaju ciasta i jeszcze nie zdażyło mi się aby jakieś ciasto nie wyszło , czy to biszkopt czy kruche ,do każdego ,może jest trochę ciemniejsza ale wcale nie znaczy że jest gorsza,właśnie dziś zabieram się za pieczenie bułeczek :razz: pozdrawiam. :cool: Cytuj
amelia1 Opublikowano 22 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2007 Witajcie!!! Robiłam ostatnio te bułeczki, wyszły super, naprawdę polecam, są mięciutkie, długo zachowują świeżość i nie są twarde nawet po dwuch dniach. Dziękuję za super przepis. Pozdrawiam Amelia Cytuj
wiola344 Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 :grin: :razz: Piekłam bułeczki wczoraj wieczorem są smaczne i prawdą jest że na następny dzień nie są twarde jak to bywa z kupnymi zwłaszcza kiedy zostawi się je na wierzchu,moje musiały być nieschowane bo były gorące ,polecam tym co jeszcze nie robili :shock: Cytuj
Kasiulek Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Przygotowanie Drozdże rozmieszać z cukrem do całkowitego rozpuszczenia. Wsypać mąke do misy, dodać olej, wodę i rozpuszczone drożdże następnie posolic ciasto. Ręcznym mikserem wyrabiać ciasto , z początku powoli, póżniej troszkę szybciej, dopóki ciasto nie stanie się gładkie i przestanie przylepiać się do brzegów. Mam pytanie a nawet pięć :roll: : :roll: Drożdże mam rozmieszać z curkem- ale w czym?! W wodzie czy w niewielkiej ilości mleka? No i ta woda/ mleko ma być ciepłe? :razz: Jeśli nie posiadam ręcznego miksera czy mogę użyć elektyrcznego i ustawić go na najmniejsze obroty? :shock: Czy ciasto ma być konstystencji ciepłej plasteliny (uda się z niego uformować różne kształty) czy raczej konsystencji takiej, że nakładane łyżką lekko się "rozczłapie"? :grin: Czy ciasto musi koniecznie stać w lodówce przez całą noc? :roll: Czy muszę po wyrobieniu bułeczek (zanim wrzucę je do piecyka) poczekać aż ciasto dodatkowo wyrośnie?? Głupie te moje pytania ale wolę wiedzieć niż później żałować, że nie zapytałam! Czekam na odpowiedź i jutro zabieram się do pieczenia bułeczek Cytuj
wiola344 Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 :shock: Kasiulku tak jest w przepisie posypiesz cukrem drożdże a one się rozpuszcza, ja wyrabiałam ciasto ręcznie bo nie mam zaufania do mikserów jeśli chodzi o ciasto drożdżowe, ciasto powinno być nie zagęste i nie zarzadkiejak dasz taką ilość wody jak pisze to będzie ok, ja nie robiłam wieczorem ciasta tylko rano i stało cały dzień w lodówce i też jest super, ale piekłam wieczorem,ja nie czekałam zaczęło rosnąć podczas pieczenia, ale temperatura była na początku mniejsza potem zwiększyłam po jakiś 5 minutach. Odpowiedziałam zamiast właścicielki przepisu ,jeśli jeszcze coś cie nurtuje to pytaj :razz: Cytuj
Kasiulek Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Dzięki Wiolu za szybką odpowiedź. Nie wiedziałam, że drożdże pod wpływem cukru się rozpuszczają :shock: Ale miło wiedzieć... I jeszcze raz dzięki za szybką odpowiedź. Jak tylko upiekę bułeczki to zrobię fotki i napisze moje smakowe wrażenia :razz: Pozdrawiam!! Ah- jeszcze jedno... może któraś z was wie gdzie mogę kupić sezam?? Cytuj
Jolcia Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Kasiulek w każdym markecie dostaniesz. :razz: Szukaj tam gdzie bakalie. Cytuj
Kasiulek Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Hehe... jednak ciasto zrobiłam dzisiaj- akurat miałałam drożdże :shock: Stoi już w lodówce i czeka na pieczenie. Mam nadzieje, że bułki mi wyjdą... Do pieczenia użyłam mąki tortowej typu 450 :grin: i nie wiem co z tego będzie (zawsze coś będzie :razz: ) Cytuj
Kasiulek Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 No to zrobiłam bułeczki :grin: Są jeszcze gorące ale musiałąm jedną zjeść :razz: Smak super... oto zdjęcia :shock: Cytuj
KasiaN4 Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 Mam pytanie. Ciasto na bułeczki już wstawiłam na noc do lodówki. Czy jutro jak je wyrobię to mam posmarować buleczki olejem czy wodą z solą bo tego nie zrozumiałam? Bardzo proszę o szybką odpowiedz. Cytuj
ainoh7 Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 chyba juz za pożno ale ci napisze - ja posmarowałam olejem. i jak wyszły Ci? Cytuj
KasiaN4 Opublikowano 8 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Bułeczki wyszły super!!!!!!!!!!! WIadomo że są trochę inne w smaku niż kupne bo nie posiadają żadnych spulchniaczy itp ale naprawdę mi oraz mojej rodzince smakowały. Zamierzam co tydzień je piec. Cytuj
Krystyna9 Opublikowano 9 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2007 Kasiu, skoro zamierzasz je piec co tydzień, to następnym razem spróbuj posmarowac bułeczki rozbełtanym jajkiem z odrobiną mleka. Ja jeszcze obsypuję je dużą ilością maku. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.