irka55 Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 składniki 4 płatki żelatyny 3 jajka 4 łyżki cukru 1/4 l soku pomarańczowego starta skórka z pomarańczy 1/8 l śmietany 36% 1 torebka cukru waniliowego kilka wiśni Żelatynę namoczyć w letniej wodzie.Żółtka ,cukier i odrobinę skórki pomarańczowej ubić na gładki krem.Żelatynę rozpuścić w małej ilości zagotowanego soku pomarańczowego, po dokładnym rozmieszaniu dodać resztę soku i wymieszać z kremem żółtkowym. Jeszcze raz zamieszać aż krem zgęstnieje.Następnie powoli dodać ubitą na sztywno pianę z białek lekko mieszając ( w jedną stronę). Pucharki napełnić kremem i wstawić do lodówki na minimum . 1 godz. Bezpośrednio przed podaniem ubić śmietanę z cukrem waniliowym i udekorować nią krem . Na wierz położyć wisienkę- ja użyłam kandyzowanych:) :wink: Jest to deser niskokaloryczny ! Polecam , bo jest bardzo smaczny. Cytuj
basga Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Ile to będzie łyżeczek żelatyny sypkiej bo taką w listkach to trudno spotkać. Cytuj
iwona30 Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Lubię takie desery tylko obawiam się o te surowe jajka, ja zazwyczaj ubijam żółtka na parze wtedy jestem pewna a tu na koniec białka ubite napewno jest pyszniutki ten deser ale troszkę mam obawy. Pozdrawiam. Cytuj
irka55 Opublikowano 24 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Basqa - 1 listek żelatyny to 1 płaska łyżeczka żelatyny w proszku :wink: Jeśli sie dobrze umyje jajko i zanurzy na 2 sekundy do gorącej wody to daje nam to 90 % pewności ze bakterie zginą.( tak robię zawodowi kucharze - oni nie mają czasu na zabawę z jajkami na parze -uwierzcie mi:) Pozdrawiam , irka Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.