karola91 Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 masło roslinne 2 łyzki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 żółtek Zagnieść jak kruche ciasto (część odłożyc na posypanie wierzchu). Zetrzeć tarką na blachę wyłożona papierem i delikatnie docisnąć. Masa: 12-14 jaj 1 kg sera 1 masło rośłinne 2 szklanki cukru pudru (mozna dać półtorej szkl) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyzki mąki ziemniaczanej lub budyniu (lepszy budyn) Ser zmelić. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem, dodawać ser. Po utarciu wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec dodawać po trochu ubitą ze szczyptą soli pianę z bialek i delikatnie mieszać. Wyłożyc na ciasto, na wierzch utarkować reszte ciasta. Piec ok godzine w 180st. Studzić 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wiem, wiem, liczba jajek jest baaaardzo duża, ale w tym tkwi cały urok tego sernika. Jest po prostu królewski, i wart tych jajek :sad: Z białek po cieście można zrobić kokosanki, pavlovo itp... :roll: Cytuj
irka55 Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Jakiz piękny !!! Gratuluję wypieku! Aż ślinka cieknie.Niebawem zrobię i podzielę się z Wami opinią .pozdrawiam, irka Cytuj
viola32 Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Piekniutki ten serniczek i taki wysoki...ale rzeczywiscie liczba jajek wprawia w zawrot glowy...:)Mam pytanie tej piany z bialek jak damy polowe czyli np.z 6 jajek to starczy?Pewnie nie doczekam sie odpowiedzi bo to stary przepis... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi