irka55 Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Na widok tego pucharu :roll: wypełnionego róznobarwnym kremem, zarówno dzieciom jak i dorosłym leci ślinka :sad: Można go jeść bez obaw o tuszę, gdyz zawiera mało kalorii. Smaczniastego :razz: 50 dag serka homogenizowanego żelatyna 1/4 l mleka , szczypta soli 4 łyżki soku z czarnej porzeczki ( lub innego o ciemnym kolorku) 3 łyzki soku z cytryny 5 dag cukru pudru 8 dag startej gorzkiej czekolady 1 łyzka orzeszków laskowych Do dekoracji - co kto ma - ja dałam wiśnie kandyzowane , bitą śmietanę i wiórki czekoladowe. Żelatyne rozpuscić w wodzie ( ciepła) . Serek,mleko i troszke soli wynieszać na pulchniutki krem dodać zelatynę , dobrze wymieszać i podzielić na trzy części. Jedną częsć kremu wymieszać z sokiem z porzeczki, posłodzic i rozdzielic do pucharków. Drugą częsc wymieszać z sokiem z cytryny, posłodzic i dodać do pucharków. Kolejną cześć wymieszać ze stopioną czekoladą, zmielonymi orzechami i cukrem- przełożyc do pucharków jako trzecia warstwę. Odstawic do schlodzenia na ok. 1-2 godz. Ozdobić bita śmietaną, wisienką( lub innym owocem) i posypać wiórkami czekoladowymi. Cytuj
ina12 Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Irenko dziękuję i to bardzo Tobie, że takie wspaniałe przepisy nam podajesz wraz z zdjęciami, napewno też je stopniowo wypróbuję. Pozostałym osobom również składam podziękowanie. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
irka55 Opublikowano 24 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Dziękuje Ineczko ( jeśli tak mogę Ciebie nazywać ) za miłe słowa. Jest to dla mnie szczególnie ważne - bo uchodzisz za specjalistę w dziedzinie sztuki kulinarnej. Uwielbiam gotować i jeść :roll: Nie raz juz próbowałam waszych przepisów i skorzystałam z niejednej porady na tym Forum. dodatkowo moim hobby jest fotografia - dlatego tez , często robie zdjęcia " moim" potrawom. :razz: Pozdrawiam wszystkich forumowiczów :sad: Irenka Cytuj
andy8 Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 no cóż Irka napewno twoją pasją jest fotografia potraw zrobionych przez kogoś innego,zdjęcia pochodzą z kart które jakiś czas temu rozsyłało pewne wydawnictwo,także napewno ten chleb i bułki na zdjęciu nie są twojego wykonania Cytuj
ela52 Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 Witaj Irka!!!! Ile ma byc tej zelatyny? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.