irka55 Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Na widok tego pucharu :roll: wypełnionego róznobarwnym kremem, zarówno dzieciom jak i dorosłym leci ślinka :sad: Można go jeść bez obaw o tuszę, gdyz zawiera mało kalorii. Smaczniastego :razz: 50 dag serka homogenizowanego żelatyna 1/4 l mleka , szczypta soli 4 łyżki soku z czarnej porzeczki ( lub innego o ciemnym kolorku) 3 łyzki soku z cytryny 5 dag cukru pudru 8 dag startej gorzkiej czekolady 1 łyzka orzeszków laskowych Do dekoracji - co kto ma - ja dałam wiśnie kandyzowane , bitą śmietanę i wiórki czekoladowe. Żelatyne rozpuscić w wodzie ( ciepła) . Serek,mleko i troszke soli wynieszać na pulchniutki krem dodać zelatynę , dobrze wymieszać i podzielić na trzy części. Jedną częsć kremu wymieszać z sokiem z porzeczki, posłodzic i rozdzielic do pucharków. Drugą częsc wymieszać z sokiem z cytryny, posłodzic i dodać do pucharków. Kolejną cześć wymieszać ze stopioną czekoladą, zmielonymi orzechami i cukrem- przełożyc do pucharków jako trzecia warstwę. Odstawic do schlodzenia na ok. 1-2 godz. Ozdobić bita śmietaną, wisienką( lub innym owocem) i posypać wiórkami czekoladowymi. Cytuj
ina12 Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Irenko dziękuję i to bardzo Tobie, że takie wspaniałe przepisy nam podajesz wraz z zdjęciami, napewno też je stopniowo wypróbuję. Pozostałym osobom również składam podziękowanie. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
irka55 Opublikowano 24 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Dziękuje Ineczko ( jeśli tak mogę Ciebie nazywać ) za miłe słowa. Jest to dla mnie szczególnie ważne - bo uchodzisz za specjalistę w dziedzinie sztuki kulinarnej. Uwielbiam gotować i jeść :roll: Nie raz juz próbowałam waszych przepisów i skorzystałam z niejednej porady na tym Forum. dodatkowo moim hobby jest fotografia - dlatego tez , często robie zdjęcia " moim" potrawom. :razz: Pozdrawiam wszystkich forumowiczów :sad: Irenka Cytuj
andy8 Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 no cóż Irka napewno twoją pasją jest fotografia potraw zrobionych przez kogoś innego,zdjęcia pochodzą z kart które jakiś czas temu rozsyłało pewne wydawnictwo,także napewno ten chleb i bułki na zdjęciu nie są twojego wykonania Cytuj
ela52 Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 Witaj Irka!!!! Ile ma byc tej zelatyny? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi