irka55 Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Proponuje inną wersję tradycyjnych kotlecików ziemiaczanych - z dodatkiem kaszy jęczmiennej. 60 dag ziemniaków 1 cebula 5 łyzek masła 5 dag kaszy jęczmiennej 1/2 łyzeczki vegety 3 jajka , szczypta soli 80 g mąki pszennej 1/4 l śmietany 4 łyzki ziaren sezamu ( niekoniecznie) Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić ma 2 łyżkach masła. Dodać kaszę,vegetę i 1/8 l wody, dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut.Odstawić do ostudzenia. Jajka wymieszać z solą i mąką , dodać ostudzoną kaszę i ziemniaki -wymieszać na jednolitą masę. Uformować 8 kotletów, włożyc do wysmarowanejtłuszczem formy , posmarować masłem i posypać sezamem. Dodać śmietankę do wysokości ok. 1 cm, piec w piekarniku 175* do uzyskania złotawej barwy kotletów. Podawać z surówkami.Ja ostatnio zrobiłam marchewkę z groszkiem .Smakowało wysmienicie. Polecam Cytuj
role model girl Opublikowano 11 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2007 czy ktoś oprócz irka55 wyprobował ten przepis? chciałabym się upewnić czy więcej osób uznało to danie za trafione:)) Cytuj
monika_35 Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Polecam do tego sos ze świeżych grzybów, które aktualnie pięknie sobie rosną w lesie. Może jeszcze zielona pietruszka do kotlecików? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi