ina12 Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 2 szklanki mąki 25 dag masła lub margaryny szklanka cukru 2 łyżki mleka cukier waniliowy szczypta soli tłuszcz do blachy Tłuszcz stopić, przelać do miski i poczekać aż stężeje. Wsypać cukier i cukier waniliowy i ucierać do uzyskania puszystej masy. Dodać mąkę, zimne mleko, szczyptę soli i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3 części. Z każdej zrobić wałek o średnicy ok. 4 cm. Włożyć do lodówki aby ciasto stwardniało. Wałki ciasta pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Ułożyć na blaszce i piec w dobrze nagrzanym piekarniku w temp. 200*C przez ok. 15 minut. Ciasteczka te można przechowywać w blaszanej puszce ok 2 tygodnie, tak długo one zachowują świeżość. Cytuj
irka55 Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Dziękuje za świetny ( kolejny) przepis. :sad: Droga Ineczko a w jakiej temperaturze piec te ciasteczka? Pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 24 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Irenko w temp. 200*C dziękuję Tobie, dopisałam do przepisu. Przepis podałam ze względu na to że Niuniaczka synek uczulony jest na jajko i nawet nie miałam zamiaru podać i być może bym podała w późniejszym terminie. Pozdrawiam Cytuj
niuniaczek Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 Dzięki INECZKO, jesteś kochana i nieoceniona na forum, zawsze pomagasz jak ktos potrzebuje, - tyle razy juz jedliśmy rózne pyszności z Twoich przepisów. Ciasteczka juz wydrukowane i wiem juz co będziemy robić w sobotę - zrobimy jedne i drugie ciasteczka i będziemy sie opychać , mniam, buziaczki, :sad: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi