Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

2,5 szklanki mąki 25 dag margaryny 0,5 szklanki gęstej śmietany 1,5 łyżki cukru 5 dag drożdży 35 dag marmolady Do wykończenia: 1 jajo, 3 łyżki cukru i białko do smarowania środka Margarynę bardzo dokładnie posiekać z mąką, zrobić dołek. Drożdże rozetrzeć z cukrem i wymieszać ze śmietaną, dodać mąki posiekanej z margaryną i połączyć składniki w jednolitą masę. Ciasto podzielić na owalne, małe kawałki i uformować z nich kulki. Schłodzić przez ok. 0,5 godz. Każdą kulkę wałkować na kształt koła na grubość ok. 2-3 mm, środek smarować białkiem, kroić na 8 części, na brzegu każdej części kłaść marmoladę i zwijać małe rogaliki. Smarować je roztrzepanym jajem i posypać cukrem. Piec w gorącym piekarniku w temp. 200*C do zrumienienia.

Opublikowano

Halinko, mam pytanie do tego przepisu, :roll: Nie mam wprawy w formowaniu rogalików, :razz: Jeżeli uwałkujemy kulę i podzielimy na 8 części - rozumiem, że wyjdą takie długie trójkąty (poraw mnie jezeli sie mylę) i zwijamy po nałożeniu na brzeg trójkąta marmolady czy tzn, że rolujemy od szerszego końca do węższego? i z tego wyjdzie rogalik? Trzeba go jakoś uformować ręcznie jeszcze? :razz: Przepraszam ,ze zadaję głupie pytania ale nie robiłam jeszcze tak rogalików i nie wiem jak sie do nich zabrać. :sad: Z reguły piekę ciasta :razz: pozdrawiam, gorąco oczywiscie i słodko :razz:

Opublikowano

Niuniaczek rolujesz tak jak napisałaś, a następnie wygniesz w podkowę. Ja wszędzie jeszcze dopiszę temperatury pieczenia bo nie wszyscy mogą się orientować. Proszę pytać zawsze śmiało, ja też nieraz czegoś nie wiem. Pozdrawiam serdecznie Ciebie z dziećmi.

• 6 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ino, ja mam problem z zawijaniem :P Wiem, żem nie Świstak, i rogaliki to nie sreberka są 🙂 Otóż, po wałkowaniu i wykrojeniu równych części, nałożeniu nadzienia na podstawę trójkąta, zwinięciu : 1. wychodzą mi takie jakieś różne w kształcie (źle"kręcę" pewnie ;) ) 2. jak podrastają trochę przed włożeniem do pieca, rozchodzą się z reguły w miejscach, z których co prawda nie ucieka od razu nadzienie (w końcu to gęsta marmolada), ale później, przy pieczeniu, wszystko się może zdarzyć ... Wszystko z nimi (oprócz tego) jest w porządku - kruche i drożdżowe, jak trzeba, pyszne, że aż strach :-) tylko wygląd jakby nie ten... Co robię źle ? Za luźno skręcam ? Trzeba to może dodatkowo lekko zlepić ? Może to, że część rogalików zdąży podróść mi trochę, zanim włożę całą blachę do piekarnika ma znaczenie ? Kurczę, już nie wiem, trzecia próba jutro i aż się boję "wtopić". HELP !

Opublikowano

Paola napewno za luźno je zwijasz, nie wiem jak inne osoby zwijają. Ja zwijam dwoma rękoma i zaczynam przy środku, zwijając przesuwam palce stopniowo w kierunku zewnętrznym. Myślę że dobrze wytłumaczyłam i zrozumiałaś. Nie obawiaj się napewno teraz będą miały kształt prawidłowy. Pozdrawiam

Opublikowano

Ino, dzięki za odpowiedź. Tak myślałam, że sęk tkwi w za luźnym zwinięciu. Spróbuję dziś, bo w sobotę skończyło się na upieczeniu muffinek, takiego miałam "rogalikowego stresa" 🙂

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Halinko zapomniałam się pochwalić, ale już dawno temu zrobiłam Twoje rogaliki... i były PYYYYYYYYYSZNE, takie babcine, cudowne i miękkie, takie jak pamiętam z dzieciństwa. Moja kochana Babcia już nie żyje a ja od dawna szukałam przepisu na te rogaliki... (i wypróbowałam wszystkich z tego forum, ale Twoje najbardziej mi je przypominają). Niedługo spróbuję też rogalików Teresy... Dziękuję za ogromną dawkę miłych wspomnień!! Pozdrawiam.