irka55 Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 Babkę należy upiec dzień wczesniej - jest wtedy smaczniejsza a przede wszystkim musi ostygnąć przed nadziewaniem. Na ciasto 1 i 1/2 szklanki mąki 2,5 dag mąki ziemniaczanej 1/2 torebki proszku do pieczenia 15 dag miękkiego masła 15-20 dag cukru 4 jajka szczypta soli sok z 1 cytryny 2 łyżki rumu Krem maślany 1 budyń waniliowy 1/2 l mleka 5 dag cukru 20 dag ( kosta) masła Dekoracja Mielone orzechy lub gotowy krokant ( do kupienia w sklepach) Ciasto Mąkę, makę ziemniaczaną, sól i proszek do pieczenia wsypać do miski i wymieszać. Dodać miękkie masło, cukier, jajka i przyprawy . Krótko mieszać ręcznym mikserem, następnie właczyć najwyzsze obroty i miksować przez ok. 4 minuty. Formę posmarować tłuszczem, posypać mąką,wlać ciasto i upiec w temp 175* przez ok.40 minut. Po 10 min od upieczenia wyjąć z formy i pozostawic do całkowitego ostygnięcia. Krem maślany Ugotowac budyń ,ochłodzic go w kąpieli wodnej.Utrzeć masło z cukrem na puch a następnie łyzką dodawać budyń. Ciasto przekroić i przekładać masą budyniową.Obficie posypać krokantem . Ja udekorowałam wiśniami kandyzowanymi ( bo otwarłam dużą puszkę i teraz muszę je zużyć i wszystkie ciasta oraz desery nimi przyozdabiam) Cytuj
andy8 Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 ta babka też jest skopiowana :sad: Cytuj
andy8 Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 trzeba było poprostu napisać że zdj pochodzi stąd czy stamtąd :sad: Cytuj
monik76 Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 a może Ona skorzystała z tych przepisów dlatego je podaje . Cytuj
andy8 Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 Monik chodzi mi o to że babka na zdjęciu jest skopiowana napewno właśnie tej Irka nie zrobiła :sad: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi