ina12 Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 Przepis z "Super Express" Owoce pigwy, cukier, woda Dojrzałe pigwy kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy wodą w takiej ilości, by tylko przykryła owoce. Nie gotując podgrzewamy na ogniu około 45 minut, by zmiękły i zaczęły puszczać sok. Odmierzamy otrzymaną ilość soku i na każde 600 ml dodajemy 35 dag cukru. Podgrzewamy na małym ogniu, a gdy cukier całkowicie rozpuści się zagotowujemy, zmniejszamy ponownie ogień i podgrzewamy aż galaretka zacznie wyraźnie gęstnieć. Goracą przelewamy do wyparzonych i czystych słoików i od razu zakręcamy. Cytuj
wiola344 Opublikowano 25 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2007 :sad: Moja teściowa robi dżemy z pigwy bardzo dobre, są również dobre do ciasta ,herbaty- ma taki aromat jak cytryna ale smakuje trochę inaczej, jest super , ja ostatnio robiłam drożdżówke iny i właśnie dodałam dżem z pigwy wymieszany z jogurtem naturalnym PYSZNE nawet samo bez ciasta hihi :roll: :razz: Cytuj
ali Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 Pigwa jest wspaniała, cóż za smak i aromat. Niestety, nie można kupić owoców a na działce nie mam za wiele, z tych które mam wolę zrobić nalewkę - jest pyszna. Cytuj
basga Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 Ali...jesienią można gdzieniegdzie kupić owoce pigwy,sama widziałam je w Makro zimą. Cytuj
JustynaZ Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 Witam serdecznie! Dawno nie zaglądałam na forum, ale to brak czasu i trochę pracy w ogrodzie, ale zainteresował mnie Ineczko przepis podany przez Ciebie, gdyż nie dosyć, że pigwa to bardzo dekoracyjne "drzewko" z ładnymi kwiatkami to jeszcze z jej owoców można także wyczarować nieco. Do tej pory robiliśmy bardzo gęsty sok z dużą ilością cukru, służący głównie jako dodatek do herbaty, ale teraz już mam wydrukowany przepis na galaretkę i na pewno wybróbujemy jakie to cudo wyjdzie z tego. A jak się robi dżem z pigwy? Pozdrawiam, Justyna. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.