Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pewnego dnia po szkole chciałam sobie zrobic popcorn. Wsypałam ziarenka do garnka i troche oleju.dodałam takze 1łyżkę masła.Po chwili wszystko siępaliło popcorn był cały czarny, kuchnia zdymiona a jadostaałam nauczke, że nie do wszystkiego mozna dodawać masło.

Opublikowano

Pewnie olej nie był dość rozgrzany bo raczej nie od masła dymiło. Właśnie połączenie oleju z masłem powoduje, że masło może rozgrzać sie do wyższej temperatury. Ale pewnie odechciało Ci sie smażenia popcornu...lepiej robić taki przeznaczony do mikrofalówek,nic się nie spali :sad:

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

o tak, popcorn z mikrofalówki jest świetny :-D Nie trzeba się denerwować ze cos się spali, a poza tym jest wg mnie smaczniejszy i bardziej podobny w smaku do kupnego, niz taki z garnka. Bo jak dla mnie ten z garnka jest zbyt tłusty.

Opublikowano

Mi rowniez sie nigdy nie udawal popcorn :lol: i poddalam sie, bardzo dlugo go nie robila.Ostatnio mojej corce zachcialo sie popkornu,wiec postanowilam znowu sprobowac zrobic.Oczywiscie caly garnek PRZYPALONY :P ,ale teraz sie nie poddalam-garnek wyszorowalam i dalej do dziela i Eureka :P udalo sie.Juz wiem jak zrobic popcorn.

Trzeba do garnak wlac oliwe tyle zeby zakryc dno i dobrze rozgrzac,wsypac tyle popcornu aby zakrylo dno garnka oczywiscie zmnieszyc gaz bo inaczej sie przypali.Potrzasac garnkiem od czasu do czasu.

[E] [E] [E] [E] [E] [E] [E]

  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ja popcorn zrobiłam raz w rzyciu :P Paliła się cała kuchnia a my nic nie czuli bo okno było otwarte i wywiewało na dwór dopiero jak już naprawde zaczeło mocno się palić i pochłaniacz sam się włończył (kabelki się stopiły) to usłyszeliśmy że coś dzieje w kuchni jak poszliśmy masakra i oczywiście co człowiek zrobi jak sie pali poleje wodą i polaliśmy wodą na olej masakra.Przyjechała straż i naszczęście dało sie opanować :P Nigdy więcej popcornu!!!!!!! Uraz do końca życie będzie

Opublikowano

Oooo matko ja robie sobie czesto popcorn i nie miałam nigdy zadnego problemu.. no raz tylko ale to była wina kukurydzy nie chciał sie wogóle zrobić aż zostały małe czarne wegliki;) a robie go normalnie wlewm olej na patelnie i sypie kukurydzy na oko żeby dno mniej więcej było przykryte. Nim popcorn zacznie strzelac pare razy potrzasne patelnią.w trakcie strzelania również, co do masła to też czasem dodaje ale nie zawsze... a już gotowy popcorn czasem polewam troche miodem.. dla mnie pycha NIGDY NIE ZOSTAWIAM POPCORNU NA PATELNI I WYCHODZE!!

  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ja popcorn tez robie sama w garnku i robie tak jak Jolanta. Olej musi przykryc dno ok.0,5cm, wrzucam kukurydze tak zeby,przykryla dno w garnku ,a nie cale opakowanie! Podgrzewam i od czasu do czasu potrzasam garnkiem.Jak slysze ,ze juz zaczyna kukurydza strzelac,to potrzasam ,co pare sekund!!! i nigdy nie mialam przypalonego.

  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

robię genialny popcorn, i nie z microfalii, taką mam radę potrzebujemy 2 łyżek stołowych, i wlewamy 4 łyzki oleju na 5 łyzek popcornum i adekwatnie 5 lyzek oleju 6 popcornu i nigdy mi sie nie dymi i nie pali :-)

  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Jako ciekowstkę mogę napisać że kiedyś zajrzałem do paczki z popcornem która (paczka) miała znaleźć się w mikrofali i pierw myślałem że to rzygowiny, ale rozróżniłem wkońcu że to zlepione jakimś tłuszczem ziarna kukurydzy. A popcorny z mikrofali zawsze wychodzą mi takie jakieś małe i nie są najlepszej jakości (próbowałem różnych firm)

  • 2 miesiące temu...
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Hehe, jak byłam mała to w kreskówce widziałam jak popcorn się robi z kukurydzy takiej prosto z kolby. Łatwizna: obierasz kolbę kukurydzy, wsypujesz do garnka (mówił ktoś coś o tłuszczu? W kreskówce nie było) i podpalasz gaz. No to jechana, robię popcorn SAMA  :-D MORAŁ: kreskówki kłamią, nie polecam "świeżego" popcornu  :-D Ciocia zawsze popcorn robiła ale nikt nigdy nie patrzał jak...

  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Ludzie kochani! Czym się różni kukurydza z pola od tej ze sklepu? Sąsiad ma kilkadziesiąt ton kukurydzy W BINie i wziąłem od niego kwintal na próbę ale niestety nic z tego, nie da się tego uprarzyć. Czy ktoś wie dlaczego?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.