irka55 Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 Takie precelki są delikatne i chrupiące.Piekłam je juz kilka razy i zawsze wychodzą pyszniutkie:) Składniki(ok.50 precelków) 30 dag mąki 10 dag cukru pudru 1 zółtko,szczypta soli 1 paczka masła(20 dag) Polewa- lukier 1 biało z jajka 1 łyzeczka soku z cytryny 15 dag cukru Mąkę i cukier puder przesieać na stolnicę.Dodać żółtko i sól. Masło wkroić do mąki i szybko wyrobić ciasto. Nadać ciastu kształt kuli i schłodzić ok.1 godz. Ponownie zagnieść ciasto,zrobić wałek z którego odcinać kawałki i formować je na małe precelki.Położyć na posmarowaną tłuszczem blachę i piec ok. 10 min w temp 170-175*C Z cukru ,białka i soku z cytryny zrobić lukier.Zanurzyć precle w polewie lub posmarować.Wysuszyć. Rada:Zamiast lukru mozna je posypać makiem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.