Skocz do zawartości

PIERWSZE CIASTO :)


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam zamiar upiec swoje pierwsze ciasto zrobione samodzielnie zastanawiam się własnie na jakie się skusić. Proszę podpowiedzcie mi jakie ciasto jest łatwe i praktycznie zawsze wychodzi... w sam raz na pierwszy wypiek a w ogóle to jakie był wasz pierwszy wypiek? Z góry baaaaaardzo dziękuję za pomoc :*

Gość biblioteka
Opublikowano

Na początek proponuję Ci spróbować zrobić jakiekolwiek ciasto ucierane. Zawsze się udają i nie są pracochłonne. Moim pierwszym, samodzielnie wykonanym ciastem był "Murzynek". Było to już ze sto lat temu... Powodzenia! Ćwiczenie czyni mistrza!

Opublikowano

A ja proponuje biszkopcika :D - zawsze mozna go przekroić, zrobić masę, napakować owoców i ze zwykłego biszkopta powstanie dzieło sztuki - jak na pierwszy raz to w sumie nie jest za trudne a zachęca do pieczenia ;-) życzę powodzenia i żeby wszystkim smakowalo :?

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Njalatwiejsze ciasto w swiecie tak tak tak,takie co sie nic nie gniecie :? wiec radze ucierane z owocami 5 jajek ubic z 6 lyzkami cukru do tego dodac pol szklanki oleju cukier wanilinowy i 2,5 szklanki mąki z 2 lyzeczkami proszu delikatnie zamieszac. ;-) wylac na balszke na to ulozyc owoce np truskawki,sliwki itp i piec w temp 180-190 stopni ok 30 minut,napewno wyjdzie i uda sie .Smacznego :D

  • 1 rok później...
Opublikowano

Ja na pierwszy wypiek - proponuję ciasto sypane :-D

Tutaj nic nie trzeba ucierać, ubijać, wyrabiać :-D. Jest to ciasto bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.

Wychodzi na 100% :-D A o ...... zakalcu nie ma mowy :D Naprawdę polecam :D :D :D

A co do mojego pierwszego ciasta, to za bardzo nie pamiętam :-D , ale wydaje mi się, że to był ... biszkopt z dodatkami (krem, owoce, galaretka :lol: ).

Moja mama bardzo często piekła ciasta, no i piecze dalej, no a ja jej zawsze pomagałam :-D :-D :-D ... no i tak to SMACZNIE się zaczęło :-D :-D :-D

Pozdrawiam :D

Opublikowano

Z tym ciastem sypanym to różnie bywa....Niby nie jest skomplikowane, ale mi nie wychodzi - kruszy sie i jest twarde :-D Muszę przyznać, że nie byłam zadowolona z efektu końcowego. Pozdrawiam

Opublikowano

Żeby się nie kruszyło to można dodać więcej tłuszczu na górę (np. masła lub margaryny) i może to też zależy od jabłek (np. nie są soczyste :D ). A że twarde to nie wiem :-D może za krótko pieczone, albo jedzone za wcześnie :-D (można go odstawić na 2-3 godzinki, może przez ten czas zmięknie – ale tego nie sprawdziłam, bo to ciasto to u nas nie wytrzymuje nawet godzinki :-D ). Może Monilku26 spróbuj to ciasto upiec jeszcze raz, jak to mówią do trzech razy sztuka :-D Jednak w pieczeniu ciast – to, to powiedzenie chyba nie skutkuje :-D - wiem to po sobie - jak nie wyjdzie mi dane ciasto, to drugi raz już się za niego nie biorę, omijam go z daleka :-D Pozdrawiam :-D

Opublikowano

Zgadzam się z każdą z koleżanek po trochu, obawiam się że przez każdą już trochę przemawia rutyna już zapomniałyśmy jak trzęsą się ręce jak kurczowo trzyma się w dłoni kartkę z przepisem. Biszkopt uda sie lub nie, może upaść, może się przypalić, może dziewczyna nie poradzić sobie z przecięciem pamiętajcie to JEST PIERWSZY RAZ. Sypane też nie polecam dziewczyny mają rację nie zawsze wychodzi mi też za pierszym razem nie wyszło i już więcej nie próbowałam a trochę doświadczenia mam. Ktoś popdpowiadał murzynek i zgadzam się może być w wersji "ubogiej" i wzbogaconej. Proponuję murzynka który nawet nie wymaga ucierania i moim zdaniem na pierwszy raz jest super: * 2,5 szklanki mąki * 1 szklanka cukru * 2 płaskie łyżeczki sody * 1 płaska łyżeczka cynamonu * 2 płaskie łyżki kakao * 2 jajka * 1 szklanka mleka * 3 łyżki dżemu * 1/2 kostki tłuszczu płynnego schłodzonego lub 1/4 szklanki oliwy Wymieszać wszystkie sypkie składniki, potem dodać resztę, dokładnie wymieszać i gotowe. Włać do tortownicy i piec aż patyczek będzie suchy. Można przekroić posmarowac kwaskowym dżemem i polać na wierzchu polewą czekoladową, można przekroić i przełożyć kremem budyniowym (na forum roi się od kremów budyniowych) lub w ostateczności gotowy, których też w sklepach nie brakuje. Można na krem rozłożyć wiśnie a na wierzch rozkruszyc bezy i polać polewą. Efekt jest imponujący a jak dla nowicujusza to już zupełna bomba, a trudne nie jest. Tak mi sę wydaje że to było moje piersze ciasto ale tego to juz nawet najstarsi górale nie pamiętają :-D Powodzenia A własnie ten temat nurtuje mnie juz od dawna i zastanawiałam się, czy nie rzucic go na forum... zawsze wam wszystko wychodzi??? Może to będzie taka osłoda dla nowicjuszy... :-D

Opublikowano

Aida co do tego ciasta to zgadzam się z Tobą całkowicie. Ja znam to ciasto pod nazwą "Górnik". Wielokrotnie je robiłam i faktycznie nigdy się nie zawiodłam. Jest bardzo proste do zrobienia i jak najbardziej polecam je dla początkujących. Gdzieś na forum już jest ten przepis, ale nie pamiętam pod jaką nazwą. Pozdrawiam

Opublikowano

ja pamiętam jak chciałąm zrobić swoje pierwsze ciasto. Chodziłam gdzieś do 3 klasy podstawówki, zbliżały się święta chciałąm pomóc mojej mamusi. Gdy wróciłąm ze szkóły wziełam zeszyt z przepisami i zaczęłam wrzucać wszystkie skłądniki do miski. Dobrze, że w tym momenice mama wróciła szybciej z pracy, bo okazało się że wystarczy wszyskie skłądniki razem zmieszać, a niektróre trzeba ubić, rozpuścić itp. Mamusia jak zwykle uratowała sytuację.

  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.