kofik Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 Piernik z przepisu babci: 1 szkl cukru pól kostki masła 1 szkl smietany 1 szkl miodu To wszystko rozpuścić w rondelku i dodać reszte: 1 łyżka oleju 3 jajka, wczesniej lekko rozmieszane 1 łyżeczka sody przyprawa do piernika-łyżeczka 3 szkl mąki bakalie, wg uznania Wymieszać i upiec. Ale nie podam Wam temp, bo zawsze ustawiam na oko, apotem troche zmiejszam temp(mam taki piekarnik bez oznaczenia). Mozna polać czekoladą. Dla smakoszów pierników każda pora jest dobra, nie tylko Boże Narodzenie. A i piernik jest dobry za kilka dni i jest bardzo trwały, tzn im starszy tym lepszy...tylko ze u mnie az tak długo nie leży. Pozdrawiam Cytuj
mac51 Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 Kofik :cry: Jaka śmietana...słodka czy kwaśna :cry: Cytuj
ina12 Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 Mac ja dodaję gęstą śmietanę i w niej rozpuszczam sodę i śmietany nie rozpuszczam w rondelku, mam stary wypróbowany przepis. Najlepiej będzie jak da odpowiedź kofik. Cytuj
kofik Opublikowano 30 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 Ja daje kwaśną śmietane 18%. Cytuj
mac51 Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 Dodałem migdały,morele,śliwki,rodzynki(wszystko drobno pokrojone) Po upieczeniu przełożyłem powidłami śliwkowymi,górę polałem roztopioną tabliczką czekolady. (temp.175* około 45min.)Dobre :grin: Cytuj
mac51 Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 Troche za bardzo przypieczony :grin: Cytuj
kofik Opublikowano 11 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 Ciesze sie że przepis komuś sie przydał i piernik smakował. A i ulepszona wersja świetnie wygląda i pewnie piernik smakował wyśmienicie. Ja robie wersje z kolorowymi owocami kandyzowanymi i orzechami i czasami z polewą. Pozdrawiam :wink: Cytuj
mac51 Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 Kofik :wink: Naprawdę bardzo dobry.A jeszcze lepszy po paru dniach. Trzymałem w lodówce :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi