wiola344 Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 :cry: Składniki: -grubo posiekana średnia cebula -1 łyżka drobno startego selera -pół posiekanej zielonej papryki i czerwonej lubćwierć szklanki posiekanej drobniutko natki pietruszki -2 łyżki oleju -szklanka długoziarnistego ryżu -2 niepełne szkl. wrzącej wody -1-2 łyżeczki sosu sojowego -cwierć łyzeczki pieprzu Wykonanie: cebule, seler ,paprykę lub natkę wsypać do naczynia żaroodpornego, dodać olej, zamieszać i podgrzewać bez przykrycia ok 5 min i mieszać aby się nie przypaliła papryka ale warzywa mają byc chrupkie, pozostałe składniki dodac do warzyw, przykryć pokrywą zostawiając niewielka szpare gotowac następne 5 min lub do zagotowania się (zalanie zimną wodą ryżu powoduje przedłużenie gotowania), zmniejszyć gaz i gotować ok 10-15 min lub do wchłoniecia wody przez ryż.Zamieszać raz aby się zabardzo nie przypiekło. Potym czasie odstawić na bokpod przykryciem na jakieś 5 min, potem doprawić do smaku i podawać do mięsa lub duszonych warzyw. Potrawę można piec w piekarniku albo w mikrofali .Polecam . :cry: :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.