magdalenka_23 Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 1 kg karkówki 2 duże cebule 1 czerwona papryka przyprawa do gyrosu (kotany) słodka papryka w proszku sos tzatziki: jogurt bałkański lub gęsty jogurt naturalny pęczek kopru 1 ogórek zielony 3 ząbki czosnku sól przygotoanie: zaczynamy od sosu tzatziki, gdyż musi się on przegryźć w lodówce. należy zetrzeć ogórka na tarce o dużych oczkach i osolić. kiedy puści wodę, przekładamy go na sitko i porządnie odciskamy. do miski wrzucamy jogurt, ogórek i pęczek drobno posiekanego kopru. doprawiamy solą i zmiażdżonym czosnkiem do smaku. można dodać łyżkę majonozu. i do lodówki :cry: mięsko należy pokroić w centymetrowe plastry, a następnie plastry pokroić w paski. ja robię takie na 0,5 cm. trzeba mieć ostry nóż wtedy szybko pójdzie. następnie podsmażamy mięso na patelni z dodatkiem przyprawy do gorosu. najlepiej dodawać jej stoniowo do smaku. usmażone mięso wyłożyć do naczynia.następnie na patelnie wrzucamy papryke pokrojoną w cieńkie słupki. gdy jest miękka dodajemy ja do mięsa. na ta samą patelnie wrzucamy cebulkę podsypujemy dużą ilością słodkiej papryczki w proszku. cebulę należy podlac trzema łyzkami wody i dusić pod przykryciem do miękkości. gdy cebulka jest miekka a woda odparuje dorzucamy do niej mięso, podgrzewamy i gotowe. gyros można podawać z frytkami, ja najczęściej podaję go z ugotowanym na sypko ryżem - wtedy jest troszkę mniej kalorii. wszystko suto oblane sosem tzatziki z podanych składników będą conajmniej cztery porcje w zależności od apetytu domowników. Cytuj
Stokrotka Opublikowano 29 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 No to jutro na obiadek mam gyros! Już się nie mogę doczekać. Dam znać jak smakowało :cry: Pozdrawiam Cytuj
Stokrotka Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 Ten Gyros jest naprawdę pyszyszny! Zrobiłam go wczoraj i jestem zachwycona. Mój Mąż był w siódmym niebie :grin: Dziękuję za pyszny przepis i polecam wszystkim. Pozdrawiam! :lol: Cytuj
Gość paprotka Opublikowano 3 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2007 czy karkówke można zastapic innym miesem?? I czy bedzie równiez smaczne?? :grin: :lol: :lol: :lol: Cytuj
Edytka78 Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 Wydaje mi się że każde mięsko można dodać do gyrosu jak kto lubi ale poczekajmy może co napisze autorka przepisu. :grin: Cytuj
magdalenka_23 Opublikowano 4 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 bardzo się cieszę że smakowało :grin: . szczerze powiem że ja zawsze robię go z karkówki, jest w niej troszkę tłuszczyku i miesko się nie przesusza. Z piersi kurczaka można zrobić ale napewno mięsko będzie bardziej suche. najważniejsza jest w tym wszystkim przyprawa - ma niesamowity zapach i daje super smaczek!!! Cytuj
beti800 Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 gyros był super :lol: dziękuję za przepis i pozdrawiam :grin: Cytuj
Gość maggotka Opublikowano 26 Czerwca 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2009 pierwsze danie z karkówki w moim wydaniu. Przepyszne, mój chłopak spływał po krześle w akcie zachwytu. Bardzo dziękuję, polecam i pozdrawiam :-D Cytuj
magdalenka_23 Opublikowano 16 Lipca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2009 pierwsze danie z karkówki w moim wydaniu. Przepyszne, mój chłopak spływał po krześle w akcie zachwytu. Bardzo dziękuję, polecam i pozdrawiam :lol: :-D Bardzo się ciesze że smakowało :D Cytuj
Anooosia Opublikowano 24 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 Gyros był przepyszny i wszyscy się bardzo najedli :mrgreen: tylko dodałam troszkę za dużo koperku do sosu. Ale przepis świetny :-D Cytuj
magdalenka_23 Opublikowano 24 Lipca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2009 BAAARDZO się cieszę :mrgreen: Cytuj
campari Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 robilam calkiem niedawno na kolacje urodzinowa mojego malzonka :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi