Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok. 2 1/2 szklanki mąki ok. 3/4 szklanki cukru 20 dag miodu naturalnego lub sztucznego 5 dag dowolnego tłuszczu, może być margaryna, olej lub smalec 2 jaja 1/2 szklanki wody 3 dag drożdży łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka przypraw korzennych - do pierników żółtko do smarowania ciasta gęsta marmolada do przełożenia lub dżem tłuszcz i bułka tarta do formy 2 łyżki cukru zrumienić, dodać pół szklanki gorącej wody i zagotować. Tłuszcz stopić. Cukier zalać gorącym karmelem, wymieszać. Dodać miód, przyprawy, zagotować, ostudzić. Do mąki dodać roztwór cukru i miodu, sodę, jaja, tłuszcz i drożdże roztarte z łyżeczką cukru, wymieszać, zagnieść ciasto. Ciasto odstawić na 30 min. Ciasto podzielić na połowę, rozwałkować na grubość ok. 1 cm, wyłożyć na dwie blachy, wierzch posmarować żółtkiem, piec 25-30 minut w temp. 180*C. Po ostudzeniu placki przełożyć marmoladą lub dżemem, złożyć spodami do środka, przycisnąć deseczką. Po kilku godzinach pokroić na prostokąty lub kwadraty.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.