agnieszka Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 aleś wymyśliła..... 8O hm...moze lepiej opiszesz co wiesz o tym ciescie...bo przyznam szczerze ze pierwszy raz słysze taką nazwe...wtedy moze zaskoczymy o co moze chodzić... Cytuj
anna68 Opublikowano 28 Lutego 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 Znam to ciasto dosyć dobrze, często je kupuje ale nie wiem dokładnie jakie mogą być składniki.Spód jest ciastem ciemnym ale nie kakaowym,na wierzchu ułożone są wiśnie zalane jakby galaretką z syropem wiśniowym ale nie dużo tej zalewy jest.Natomiast w środku jest wyczuwalna jakaś masa z wiórkami kokosowymi.Jest zarąbiste :)PS.ta masa wiórkowa to nie jest krem z wiórkami tylko jakby same wiórki w jakimś gęstym syropie. Cytuj
agnieszka Opublikowano 28 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 nie bardzo mi to cos mowi ale mam przepis na troche podobne ciasto...moze wyprobujesz... I. Spód ciasta: • 3 białka • 2 paczki pokruszonych herbatników • 1 paczka wiórków kokosowych • 3 łyżki cukru • 15 dag orzechów włoskich • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 2 łyżki mąki krupczatki • II. jeden cienki placek biszkoptowy • III. Krem: • 2,5 szkl. mleka • 2 budynie wiśniowe • 3 żółtka • 1,5 margaryny • ok. 1 szkl. cukru • 2 wiśniowe galaretki • 2 paczki delicji o smaku wiśniowym • IV. Dowolna polewa Etapy przygotowania 1. Wygląda efektownie, a smakuje jeszcze lepiej. Wykonanie spodu ciasta: Ubić pianę z białek. Dodać cukier i pozostałe składniki. Wymieszać i rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec. 2. Wykonanie kremu: Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl. gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. 3. Żółtka rozprowadzić w niewielkiej ilości mleka, przecedzić i wymieszać z proszkiem budyniowym. Resztę mleka zagotować z cukrem. Ugotować z tego budyń. Zdjąć z ognia i ciągle mieszając połączyć z 1/2 kostki margaryny. Wystudzić. 4. Pozostałą kostkę margaryny utrzeć dodając wystudzony budyń. Połączyć z tężejącą galaretką. Krem podzielić na dwie części. Jedną część rozprowadzić na spodzie ciasta. Następnie ułożyć delicje i pozostały krem. Przykryć plackiem biszkoptowym. Udekorować dowolną polewą. gdzies go znalazłam ...juz go piekłam...i niezły...pozdrawiam Cytuj
anna68 Opublikowano 28 Lutego 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2005 Bardzo ci dziękuję za szczere chęci oraz czas jaki mi poświęciłaś. Ciasto choć nie karaibskie:) z chęcią wypróbuje.Pozdrawiam ANIA Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.