novijka Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2007 1. Biszkopt - każdy ma swój wypróbowany przepis, ja mam ich kilka, ale do tego ciasta polecam ten: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 łyżka octu 2 łyżki mąki ziemniaczanej + resztę mąki pszennej tak aby była czubata szklanka (dla początkujących: mąke należy przesiać :cry:) Białka ubić na sztywno, dodać cukier, miksując dodać żółtka. Mikser włączyć na małe obroty i dodać mąkę z proszkiem i lekko wymieszać. Wyłączyć mikser, dodać olej o ocet i lekko przemieszać. 2. Masa "Kubuś" 1 duży Kubuś z marchewką 3/4 kostki margaryny 3 budynie śmietankowe 2 łyżki cukru Na "KUbusiu" ugotować budyń dodając cukier. Do gorącego budyniu dodać margarynę. Dobrze rozprowadzić łyżką, tak aby się połączyła z masą. Gorący budyń "Kubuś" wylać na przestudzony biszkopt. 3. Masa śmietanowa: 1/2 l śmietany kremówki 2 torebki śnieżki - w proszku 4 łyżeczki żelatyny - rozpuszczonej w małej ilości gorącej wody Kremówkę ubić ze śnieżką na koniec dodać przestudzona żelatynę i wymieszać. Krem śmietanowy wyłożyć na przestudzony budyń "Kubuś". Na wierzchu ułożyć herbatniki moczone w alkoholu. Polać lukrem Jeśli zastanawiacie się jak zrobić lukier podaję przepis: Lukier: wycisnąć sok z 1/2 cytryny. Dodać cukier puder (1/2 szklanki) i utrzeć. Polać zygzakiem po herbatnikach :cry:. SMACZNEGO!! Czekam na opinie :razz:. Ciato u mnie w domu znika w mgnieniu oka :razz: Cytuj
Dalovay Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2007 podobny kubus juz tu figuruje :cry: ,lecz inspiracji nigdy za duzo Cytuj
novijka Opublikowano 1 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2007 oj nie wiedziałam, że jest już tutaj takie ciasto...niedawno się zalogowałam...także prosze mi wybaczyć :cry:. Ale jednak zawsze warto przypomnieć tak wspaniałe ciasto :cry:. Pozdrawiam :razz: Cytuj
JustynaZ Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 Witam! Faktycznie przepis na Kubusia jest już na forum, jednak trochę różni się w masie budyniowej, nie ma w nim masła. Placuszek pyszny, następnym razem zrobię wg Twojego przepisu Novijko i dodam do masy kubusiowej masła. Pozdrawima, Justyna. Cytuj
andy8 Opublikowano 31 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2008 Zrobiłam kubusia tylko na zielonym soku-był pyszny 🙂 Cytuj
figiel Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Wygląda smakowicie ...podoba mi sie zestawienie kolorów 🙂 .Zielonego Kubusia jeszcze nie spotkałam . Cytuj
andy8 Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Tak zapomniałam dodać że sok to był Pysio zielonych Kubusiów nie ma może być każdy inny sok różnego koloru i wyjdzie fajny nowy smak 🙂 Cytuj
apsik Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 Aniu jak nie przestaniesz kusić to przejadę się do Ciebie i wszystko Ci zjem....wcale nie żartuje. ;) W poszukiwaniu Twojego domu będę kierowała się zapachem. :D Cytuj
apsik Opublikowano 2 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2008 Ewuniu Twój placuszek jest także ogromnie apetyczny.... :D ;) :) Cytuj
Kaliope Opublikowano 3 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2008 Ja mam może śmieszne pytanie ale wolę się upewnić. "Na Kubusiu ugotować budyń" - tzn. tak jak gotuje się normalny budyń na mleku? Rozmieszać proszek budyniowy z sokiem i potem wlać go do gotującego soku? Będę wdzięczna za odpowiedź. Wszystkie zdjęcia Kubusia wyglądają ogromnie apetycznie i dlatego mam wielką chęć zrobić to ciacho :D Cytuj
ewa11 Opublikowano 3 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2008 Tak jak gotuje sie normalny budyń-proszek budyniowy z sokiem i potem wlać go do gotującego soku :D Cytuj
andy8 Opublikowano 3 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2008 Aniu jak nie przestaniesz kusić to przejadę się do Ciebie i wszystko Ci zjem....wcale nie żartuje. :) W poszukiwaniu Twojego domu będę kierowała się zapachem. :D Elu ,u Ciebie też nie raz piękne zapachy się rozchodzą ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.