novijka Opublikowano 1 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2007 4 kg cukini 1 kg marchwi 1 kg cebuli 1 kg papryki czerwonej Zalewa: 3/4 szklanki octu 3/4 szklanki oleju 2 łyż. soli liść laurowy ziele angielskie Cukinię i marchewkę utzrec na tartce (łeżki), cebulę pokroić w kostkę, paprykę pokroić w paseczki. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, dodać zalewe i odstawic na 2 godziny. Po 2 godzinach odlać zalewę i gotować warzywa przez 3-4 minuty. Nastepnie włożyć składniki do słoików i odwrocić do góry dnem. Smacznego! :cry: Jeśli komuś wyda się za dużo składników na jego rodzinkę może oczywiście zmodyfikować przepis. Ja robię jej dużo ponieważ mój narzeczony tą sałatkę wprost uwielbia :cry:. Pozdrawiam :razz: Cytuj
Klamerka Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 Novijka, to musi być pyszne! Uwielbiam cukinię! A że w takiej postaci jej jeszcze jej jadłam, to już mi narobiłaś apetytu :evil: Mam tylko takie małe pytanko "techniczne", bo przetworów nigdy jeszcze nie robiłam, czy napełnionych sałatką słoików nie trzeba jeszcze gotować, czy trzymać w piekarniku jak niektóre przetwory? I jeszcze jedno- czy można do tego dołożyć pokrojony w plasterki czosnek? Cytuj
basga Opublikowano 1 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2007 Oczywiście że możesz dodać takie przyprawy jak zechcesz a jeśli nałożysz gorącą sałatkę do słoiczków to już nie musisz gotować. Cytuj
Klamerka Opublikowano 21 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2007 Dodałam czosnek, połowę papryki czerwonej zamieniłam na zieloną i jest pycha!! Jaki zapach! Mmmmm... Już widzę nasze uśmiechnięte pyszczki gdy w środku zimy zaserwujemy sobie taką letnią sałateczkę :P Świetny przepis! Cytuj
renigliwice Opublikowano 21 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2007 Właśnie tę sałatkę będę robić na zimę. Dzięki Klamerko za podniesienie tego tematu i Tobie Novijko za przepis. Dodatek papryki nada tej sałatce na pewno ciekawy sm czek. Pozdrawiam :P Cytuj
apsik Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 Zwracam się do autorki przepisu lub do Klamerki ,czy do zalewy nie daje się cukru ;) proszę o szybką odpowiedż. Cytuj
renigliwice Opublikowano 25 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2007 Ja zrobiłabym według smaku. Jeżeli uznasz, że brakuje cukru, to go po prostu dodaj do smaku. A może jest dobra bez cukru? Czekam ze zrobienie jej do czasu, aż papryka będzie tańsza.Pozdrawiam Cię Elu!!! Napisz później, jak ją w końcu wykonałaś. ;) Cytuj
Paola Opublikowano 26 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 Ja zrobiłabym według smaku. Jeżeli uznasz, że brakuje cukru, to go po prostu dodaj do smaku. A może jest dobra bez cukru? Przyłączę się do frakcji cukrowej ;) Chociaż, kto wie... Robię bardzo podobną sałatkę, tylko bez papryki (Novijka, dzięki za ciekawy, niebanalny pomysł z papryką, wypróbuję w tym sezonie na pewno !). I wydaje mi się, choć mogę się oczywiście mylić, że jeśli nie doda się cukru, nie będzie czym zrównoważyć kwaśnego smaku octu. Cytuj
apsik Opublikowano 26 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2007 Ja musiałam dodać trochę cukru bo dla mnie była za ostra,moja rodzinka lubi bardziej łagodne potrawy. Po paru dniach otworzę słoiczek i zobaczę jak smakuje,Angelika czyli Klamerka napisała mi ,że ona nie dawała cukru,wydaje mi się że każdy musi po prostu wypróbować. Cytuj
fredzia Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Mam pytanko.Jezeli odleje zalewe to w czym gotowac warzywa i co z zalewa. Cytuj
Klamerka Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Fredzia, z własnego doświadczenia odpowiem Ci tak: nie uda się odlać całej zalewy, to raczej niemożliwe z takiej ilości warzyw :P Tym bardziej, że sałatka "puści" swoje soki, będzie tego całkiem sporo :P Więc nie musisz się martwić, że sałatka przy gotowaniu przypali się do garnka, czy coś w tym stylu :P Poza tym gotujesz sałatkę tylko kilka minutek, nie powinno zdarzyć się nic strasznego :P Ja zalewę wylałam, chyba nic z nią nie można zrobić. Ale tego pewna nie jestem. Szczerze polecam sałatkę bo jest przepyszna! Mimo, iż ja nie robiłam jej z cukrem, tak jak tu radziły stałe forumowiczki, ale to tylko dlatego, że my lubimy pikantne jedzonko. Dodałam jeszcze papryczkę chili i czosnek :P I naprawdę jest bardzo łatwa w przyrządzeniu! Wiem co mówię, bo sama jestem nowicjuszką w przetworach. A więc Fredzia do dzieła! Powodzenia! :x Cytuj
fredzia Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Dzieki.Wlasnie przynioslam wszystko.A teraz do dziela. Cytuj
fredzia Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Wlasnie zrobilam.Salatka jest swietna. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.