Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 46
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

E...nie...Halinka tylko pisała,że zrobi w sobotę ale upiekła dopiero wczoraj.HALINKO-CZEKAMY NA RECENZJĘ ! :wink:

Opublikowano

Jolu piękny torcik wyszedł i do tego bardzo pyszny, drugi blat jak położyłam to wystawał ponad tortownicę. Twaróg miałam w kostkach, bo jedna kostka miała 20 dag, nie zmieliłam twarogu bo był lekko wilgotny i rozdusiłam widelcem. Galaretka jak była tężejąca dodałam do twarogu i zmiksowałam i naprawdę nie było żadnej grudki twarogu. Upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm, brak mi jest narazie aparatu. Dziękuję bardzo za przepis i polecam go wszystkim do wypróbowania. Majko żałuj ze nie posmarowałaś dżemem. Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano

Haliko tak sie ciesze :wink: ,ze ci ciacho wyszlo dobre.Jak ja robilam pierwszy raz tez sie wystraszylam za mi wystaje ponad tortownice, bo nie powiem masy jest sporo.Mowiac szczerze wlasnie chyba ja sie zrewanrzuje i upike na weekend twoj serniczek malinowy (bo bede obchodzic imieniny),tylko czy zamiast malin mozna dac truskawki?Pozdrawiam :grin:

[E] [E] [E] [E] [E] [E] [E]

Opublikowano

Jolu z truskawkami nie robiłam, ale śmiało możesz zrobić. Masy jest sporo, ja się nie przestraszyłam bo masę miałam nałożoną i wyszedł ładnie wysoki i ta średnica tortownicy jest dobra, może nawet być 28 cm bo 30 cm to jest za duża i zapomniałam napisać że do ubicia użyłam smietanki 36% bo w naszym sklepie jest teraz tylko taka i zastanawia mnie to dlaczego ona jest prawie o połowę tańsza od kremówki która ma mniejszą zawartość tłuszczu. O mam jeszcze to opakowanie jest to luksusowa śmietanka tortowa i po otwarciu można tylko przechowywać ją 48 h. Ja się też cieszę bardzo bo ma elegancki wygląd i jest bardzo smaczne i zamiast zjeść obiad to zajadałam się tym ciastem, mojej rodzince też bardzo smakuje.

Opublikowano

Ciasto pycha! Zrobiłam je jak byłam weekendzie u mamy. Najbardziej jej smakowały prazone wiórka kokosowe. Ciasto jadła na śniadanie niedzielne z kawą. :razz: Zamiast galaretki cytrynowej dałam truskawkową bo akaurat taka była. Już mam propozycję zrobić go na imieniny do cioteczki. Wszystkim polecam. Pozdrawiam gorąco Agata

Opublikowano

Dzieki Agata za pochwaly i ciesze sie,ze ciacho smakowalo rodzince ja zawsze daje sprawdzone przepisy i wyprobowane przeze mnie.Pozdrawia :razz:

Opublikowano

Witam serdecznie! Ciasto zrobiłam właśnie we wtorek, gdyż jeszcze chciałam zrobić coś z truskawkami dopóki się u nas w ogrodzie nie skończyły. Nieco jednak przepis zmodyfikowałam i bardziej korzystałam z przepisów na Wenus wcześniej zamieszczonych na forum, a dokładnie to masę na biszkopt wykonałam z ubitej 0,5 litra kremówki ze Śnieżką dodaną w proszku pod koniec ubijania oraz 3 łyżkami cukru pudru, następnie dodałam 3 serki homogenizowane waniliowe 150g i do tego 2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 2 szk.wody. Masa wyszła bardzo dobra, na to nałożyłam truskawki i zalałam zieloną galaretką. Myślę, że masa wykonana z twarogu jest również bardzo dobra, następnym razem zrobię z taką, gdyż dosyć często robię nieco inną masę z przetartym twarogiem wymieszanym z ubitą kremówką i na to różne owoce (jakie występują na daną chwilę w ogrodzie) i galaretka. Ps. Jakim cudem u Ciebie Ineczko jest tańsza 36% kermówka to nie wiem, u mnie jest prawie o 1,50 zł droższa od 30%. To jakiś fenomen :razz: Pozdrawiam, Justyna.

Opublikowano

Ciesze sie :cool: Justyna Z. ,ze ci smakowalo ciacho,mysle ,ze twoja masa serowa jest rownie dobra jak moja.Napewno ma posmak pianki serowej.Nastepnym razem skusze sie zrobic po twojemu.Pozdrawiam :razz:

Opublikowano

Justynko kremówka jest rzadka i ma dłuższy okres gwarancji, natomiast ta śmietanka jest bardziej gęstawa a jak otworzyłam kartonik to u góry powierzchnia była gęsta. Ubiła się ładnie, ale ja osobiście wolę kremówkę. Justynko wymyślili coś nowego i miała na kartoniku trzy litery UHT. Pozdrawiam

Opublikowano

Ineczko, dopiero teraz mogę odpisać, z moim dostępem do kompa bywa różnie :shock: Czasami używam tortowej śmietanki z Łowicza 36% (najczęściej do ciasta Rafaello, gdyż nie muszę wtedy dodawać tak dużo kokosowych wiórek), jest gęsta "jak diabli", tyle, że jest właśnie trochę droższa od przeciętnej kremówki 30%. Jolu, faktycznie masa serowa jaką wykonałam jest bardziej piankowa, dlatego też wypróbuję na pewno i Twoją, gdyż twaróg zwykły, moim zdaniem jest konkretniejszy, bardziej wyrazisty-tak bym to określiła. Serdecznie pozdrawiam obie Panie :razz: Justyna.

Opublikowano

Witajcie, robiłam Venus, tylko w wersji odrobinę zmienionej - zamiast 25 dkg twarogu dałam 0,5 kg !!! :razz: - wyszedł super smietankowy lekki serniczek cytrynowy na zimno. Resztę skłądników bez zmian.Zrobiłam cieniutki biszkopt i był tylko na dnie , na górę natomiast poukładałm gotowe okrągłe biszkopciki. Na wierzch każdego polałam odrobinę rozpuszczonej czekolady i posypałam kokosem. Ciasto robiłam na wyjzad do znajomych. Wszystkim smakowało i wyglądało rewelacyjnie. Upiekłam na duzej tortownicy. Przepraszam, ze nie pokażę zdjęcia - bo go po prostu nie zdążyłam zrobić przed wyjazdem a u znajomych krępowałam sie wyciągnąć aparat i fotografować swój wypiek :shock: - trochę wyglądałoby to nieskromnie. Wystarczy, ze wszystkim samkowało. :grin: Jeszcze raz dziękuję za przepisik - polecam też tę wersję, :roll:

Opublikowano

Ciesze sie Agnieszko ,ze smakowalo Tobie i twoim znajomym -ciacho :shock: nic nie szkodzi,ze nie ma zdjecia mysle ,ze nastepnym razem nam sie pochwalisz.Pozdrawiam :razz:

Opublikowano

Moje ciacho Wenus "dojrzewa" w lodówce,nie byłam pewna czy dżem brzoskwiniowy posmakuje moim domownikom więc położyłam go razem z posypką na połowie ciasta. Pożniej napiszę jak smakowało i może uda mi się dołączyć fotkę.