Katarzyna Opublikowano 23 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 Witajcie ! Miałam oleandra dwa razy , ale niestety jakoś nie mogę go przezimować więcej niż dwie zimy :razz: , jak stoją latem na balkonie jest ok , a później najpierw liście mi odpadają jeden po drugim, a to co zostaje zasycha na pieprz i nie wiem dlaczego ??? Bardzo mi się podobają te kwiatki, ale już zrezygnowałam i nie będę ich męczyć :grin: Sąsiadka w bloku obok ma takiego wielkiego że jej pół balkonu zajmuje a u mnie jakoś nie chcą się zadomowić ( tylko że on ma wszystkie okna na wschód, a ja na zachód ), może to jest przyczyna? Szkoda że w pokojach wschodnich nie mam gdzie postawić bo bym jeszcze raz zaryzykowała. :shock: Pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 Muszę się Wam zwierzyć że jeden tylko raz byłam na działce i z mojej juki zaczęłam formować pioropusz i pewnie kilka lat potrwa aż będzie efekt. Justynko ja mam kany, jeden gatunek ma zielone liście, a drugi bordowe, na razie mój syn pielęgnuje działkę. W ubiegłym roku miałam daturę, napewno znacie ten kwiat o tych dużych kielichach. Ja słyszałam że forsycja jest też trujacą tylko nie wiem czy to jest prawda, mam na działce i nie zlikwiduję jej. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 23 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 Co do roślin trujących znalazłam na forum ogrodniczym taką listę , jest nie pełna , ale jeśli ktoś wie o innych roślinach to proszę dopisać... Bluszcz pospolity Hedera helix:/liście a u niektórych odmian całe rosliny/- dolegliwości żołądkowo-jelitowe,biegunka, podniecenie,trudności w oddychaniu,śpiączka. Centendeskia:/cała roślina/-silne pieczenie w jamie ustnej,podrażnienie jamy ustnej, języka i warg,obrzęk tylnej częsci języka Cyklamen perski-fiołek alpejski,Cyclamen persicum:/bulwa,również bulwy innych gatunków są trujące/ Diffenbachia:/cała roślina/-podrażnienia jamy ustnej,języka warg,obrzęk tylnej części języka może nawet spowodować zablokowanie górnych dróg oddechowych i śmierć Figowiec sprężysty,fikus:-/łodyga,owoce i sok/-zapalenie skóry u osób wrazliwych. Figowiec lirowaty:/łodyga,owoce i sok/- zapalenie skóry u osób wrażliwych Filodendron pnący,Philodendron oxycardium:/cała roslina/-podraznienie błony śluzowej jamy ustnej, dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Kaladium,caladium:/cała roślina/- silne pieczenie w jamie ustnej, podraznienie jamy ustnej,języka i warg,obrzęk tylnej części języka. Monstera,filodendron.Monstera deliciosa:/cała roslina oprócz dojrzałych owoców/- podrażnienie błony śluzowej jamy ustnej,dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Narcyz:/cała roslina,szczególnie bulwy/ - zaburzenia żołądkowo-jelitowe,drgawki. Psianka,Solanum pseudocapsicum,dulcamara,jasminoides:/cała roślina/- zaburzenia żołądkowo-jelitowe Różanecznik,azalia:/cała roslina/-zaburzenia żołądkowo-jelitowe, osłabienie czynności centralnego układu nerwowego i zapaść. Scindapsus,scindapsus aureus:/liście/- podraznienie błony śluzowej jamy ustnej, dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Szparag pierzasty,asparagus:/młode pędy i jagody/-zapalenie skóry u osób wrażliwych Szparag Szprangera,asparagus sprengeri:/młode pędy i jagody/-zapalenie skóry u osób wrażliwych Wilczomlecz lśniący i czerwony,Euphorbia splendens,E.milils:/cała roslina,szczególnie sok/-zapalenie skóry ,biegunka,wymioty. Wilczomlecz piękny-poinsecja.Euphorbia pulherrima:/liście,sok/-może podrażnić jamę ustną i żołądek, powodując nudności i wymioty,ale zwykle nie wywołuje żadnych dolegliwośći Zroślicha stopowcowa,Syngonium podophyllum:/cała roślina/-podrażnienie błony śluzowej jamy ustnej, dolegliwośći żołądkowo-jelitowe. Zroślicha uszkowata,Syngonium auritum:/cała roslina/-podrażnienie błony sluzowej jamy ustnej, dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Cytuj
basga Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Ach...chyba wszystkie są trujące ale przecież mamy je do ozdoby,by nas cieszyły a nie do jedzenia :razz: .A jak są malutkie dzieci no to niestety,trzeba im powtarzać,żeby nie ruszały kwiatków. Moje dzieci jak były małe to kwiaty stały na podłodze i było ok ale mojej koleżanki syn to nożyczkami powycinał jej liście w diffenbachi. Cytuj
JustynaZ Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Jejku, ta lista trujących kwiatów jest jeszcze większa od mojej :roll: chyba nie ma na niej tylko Alokazji, którą mój mąż kupił na urodziny swojej mamie :grin: , ale za to po Azali i Filodendronie nie spodziewałam się, że to takie "trujaki" :razz: Moje dzieciaki na szczęście parę razy tylko połamali liście niektórym kwiatkom jak byli trochę młodsi, ale teraz już dali sobie spokój, co prawda złamią czasami coś babci w ogrodzie, chociaż jest już tego teraz coraz mniej :shock: Ineczko, jak mam też Kany o zielonych i bordowych liściach, mam pytanie jak Ty je zimujesz, bo słyszałam o różnych wersjach na ten temat i nie wiem, którą wybrać? Dziękuję z góry za odpowiedź. A nazwa Datura jakoś mi nie wpadła w ucho, czyżby chodziło o roślinę w formie drzewka z dużymi zwisającymi kielichami kwiatowymi (żółte albo kremowe)? Pozdrawiam, Justyna. Cytuj
basga Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zobaczcie TUTAJ ,ależ piękne są te rośliny!. A dla APSIK znalazłam tę koniczynkę ,czyli szczawika,bo pamiętam,ze jej się spodobał. Wyczytałam,ze z kłącza imbiru/musi mieć conajmniej jedno oczko/można wyhodować sobie piękną roślinę w doniczce,tylko nie wiem,czy należałoby imbir namoczyć w wodzie z węglem czy od razu wsadzić do ziemi. Kurcze...poradżcie coś . Cytuj
Katarzyna Opublikowano 24 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Mam taką daturę na balkonie , kupiłam w zeszłym roku. Teraz jeszcze mi nie kwitnie , ale jak tylko zakwitnie zrobię zdjęcie. Gdzieś na necie widziałam jeszcze inne datury, muszę poszukac, to ta moja to brzydactwo :shock: :razz: Cytuj
ina12 Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Justynko Kany i inne bulwiaste przechowuję w kanale w garażu przykryte ziemią. To co opisałaś to jest Datura, Bielunie może wiesz o jakie kwiaty chodzi, kwiaty ogrodowe z rodziny co Datura, kwiaty nie za wysokie i kielichy mają małe, to tak na marginesie. Pozdrawiam Cytuj
Katarzyna Opublikowano 24 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 To widziałam na necie To wszystko to datury i co Wy na to ??? :razz: Cytuj
basga Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Przepiękne...a ta ostatnia to jak bukiet...przefajna.Czy daturę można mieć w pokoju cały czas jako roślinę pokojową czy niezbyt,raczej na zewnątrz chyba? Cytuj
Katarzyna Opublikowano 24 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Moja stoi na balkonie od wiosny do jesieni, a zimowała w piwnicy bez okna, ale jakoś przetrwała od czasu do czasu podlewana.. Jeśli masz dużo miejsca w domu i dużo słońca to myślę że może stać w domu. Cytuj
ina12 Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 Kasiu takich pięknych to moje oczy nie widziały. Cytuj
Kasiulek Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 A oto moje piękności :razz: Cytuj
apsik Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 Basiu dziękuję bardzo za informacje o koniczynce,myślę w przyszłości ją kupić. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi