iwona30 Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 Składniki: 1/2 kg mąki 1 szkl mleka 5 dkg drożdży 1-2 jajka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Zrobić rozczyn jak urośnie wlać do mąki, jajka ubić z cukrem do jajek wlać pozostałe mleko i dodać do mąki,sól zamiesić ciasto odstawić do wyrośnięcia. Jak wyrośnie jeszcze raz zamiesić, rozwałkować i wykrawać krążki jak na pierogi i nadziewać np: dżemem, owocami lub farszem z jabłek i smażyć na tłuszczu jak pączki opruszyć cukrem pudrem. Farsz z jabłek. Jabłka poszatkować posypać cukrem i odcisnąć sok, po odciśnięciu można dosłodzić do smaku dodać bułki tartej aby było gęste i ndziewać pierożki. Cytuj
apsik Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 Iwonko potwierdzam,że pierożki te są bardzo smaczne i podałam już dość dawno taki sam przepis pod nazwą pierożki smażone,ale fajnie że go przypomniałaś. Cytuj
Edytka78 Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 Cześć Iwonko mam 2 pytania do Ciebie odnośnie przepisu jak zrobić rozczyn bo nigdy nie robiłam i ile dać jabłek? Pozdrawiam :grin: Cytuj
apsik Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 Edytko poszukaj w słodkościach przepisu na pierożki smażone ,to jest taki sam przepis i tam będzie pisało dokładniej,jeżeli chodzi o jabłka to ci nie poradzę bo zawsze robiłam z dżemem,więc musisz poczekać co powie Iwonka. Cytuj
Edytka78 Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 Dziękuję apsik za podpowiedz już wiem jak zrobić rozczyn poczekam jeszce na te jabłka. :grin: Cytuj
iwona30 Opublikowano 6 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 Jak wiesz jak zrobić rozczyn to Ci już nie będę pisać. A co do jabłek to ja robię na oko np: 1 kg jabłek zetrzeć odcisnąć sok dodać cukier i można chwilkę podsmażyć posłodzić trzeba do smaku bo nie każdy lubi słodkie i też wzależności jakie się ma jabłka ale najlepsze są renety i wtedy jak już będą podsmażone dodaje sie bułke tartą żeby były gęste i nie wypływały z pierożka, później zlep dokładnie i smaż na głębokim tłuszczu. Jak nie będziesz coś jeszcze wiedzieć to pytaj. Cytuj
fredzia Opublikowano 20 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2007 Witam.Takie pierozki to ja pieke na blaszce w piekarniku.Sa tak samo dobre. ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.