grumko Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 Krem ryżowy z kurczakiem Przepis rodem z Brazylii: trochę inna wersja naszego tradycyjnego rosołku. Składniki: 1 duży kurczak podzielony na porcje 2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 4 łyżki masła 2 litry wrzącej wody pół szklanki wypłukanego ryżu 1 listek laurowy 2 gałązki zielonej pietruszki 1 cebula pokrajana w plasterki 1 roztarty ząbek czosnku 1/4 łyżeczki majeranku Kurczaka umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem, odstawić na 15 minut. W garnku rozgrzać masło, włożyć kawałki kurczaka i smażyć do zrumienienia z obu stron. Wyjąć z garnka i odstawić. Na pozostałym tłuszczu smażyć stale mieszając cebulę z czosnkiem przez 2 minuty. Kurczaka włożyć z powrotem do garnka, wlać gotującą wodę, dodać pozostałe składniki i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Mięso wyjąć, usunąć kości, pokrajać w kawałki i włożyć z powrotem do garnka. Podawać z białym pieczywem lub jak w naszym przypadku z grzankami :grin: Smacznego!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.