Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pieczarkowe kotlety z sosem koperkowym

Składniki kotletów:

50 dkg pieczarek,

1 duża cebula,

2 - 3 jaja,

1 szkl. płatków owsianych,

bułka tarta,

olej do smażenia,

sól,

pieprz.

Pieczarki i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z jajkami, płatkami owsianymi i przyprawami. Wyrobić masę i uformować małe kotleciki. Obtoczyć w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju.

Sos koperkowy:

półtorej łyżki margaryny,

2 łyżki mąki,

1/8 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,

1/2 szklanki rosołu drobiowego,

1 szklanka jogurtu naturalnego,

2 łyżki drobno pokrojonego koperku,

sól do smaku.

Margarynę stopić, dokładnie wymieszać z mąką, pieprzem. Mieszając stopniowo wlewać rosół i cały czas mieszając gotować na małym ogniu aż sos stanie się gęsty i gładki.

Zdjąć z ognia i wymieszać z jogurtem i koperkiem, posolić do smaku.

post-5244-1181041518_thumb.jpg

Smacznego!!

Opublikowano

dokładnego przepisu nie podam bo surówka była robiona na oko: 2 marchewki, ok. 1/4 główki młodej kapusty i kawałek selera. wszystko potarte i doprawione oliwą wymieszaną z musztardą i doprawione solą i pieprzem. pozdrówka! :grin:

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

W/g mnie to sok z pieczarek wchłoną płatki owsiane a wysoka temperatura od razu zcina mięso i jak nie zrobisz dziury widelcem :razz: to nic nie wycieknie. KASIU-SZYBCIEJ ZETRZESZ PIECZARKI NIŻ JE POKROISZ....ale to już zależy od Ciebie...ja tam trę na malakserze lub tarce.

Opublikowano

Myślę że pieczarki złonczą się z płatkami i mąką bo płatki są kleiste. Można zrobić do tego dania np: marchewk z groszkiem na gęsto co o tym sądzicie albo pekinke z ogórkiem i śmietanką.

Opublikowano

Iwonka z tą pekinką to nie głupi pomysł :razz: a co do marchewki- ja nie przepadam, jak dla mnie jest trochę za mdła :evil: Kurcze taką sobie ochotę narobiłam na te kotleciki- a tu jak na złość nie ma w sklepie pieczarek :/

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.