grumko Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 Pieczarkowe kotlety z sosem koperkowym Składniki kotletów: 50 dkg pieczarek, 1 duża cebula, 2 - 3 jaja, 1 szkl. płatków owsianych, bułka tarta, olej do smażenia, sól, pieprz. Pieczarki i cebulę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, połączyć z jajkami, płatkami owsianymi i przyprawami. Wyrobić masę i uformować małe kotleciki. Obtoczyć w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju. Sos koperkowy: półtorej łyżki margaryny, 2 łyżki mąki, 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, 1/2 szklanki rosołu drobiowego, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 2 łyżki drobno pokrojonego koperku, sól do smaku. Margarynę stopić, dokładnie wymieszać z mąką, pieprzem. Mieszając stopniowo wlewać rosół i cały czas mieszając gotować na małym ogniu aż sos stanie się gęsty i gładki. Zdjąć z ognia i wymieszać z jogurtem i koperkiem, posolić do smaku. Smacznego!! Cytuj
zakalec Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 Bardzo ciekawy przepis - musze wyprobowac :grin: Cytuj
zakalec Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 A jak sie robi te surowke co tam na talerzu na tym zdjeciu lezy? Cytuj
ina12 Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 Grumko ja też proszę daj znać co to jest za dodatek na talerzu, napewno zrobię i będzie bardzo dobry obiad. Cytuj
grumko Opublikowano 6 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 dokładnego przepisu nie podam bo surówka była robiona na oko: 2 marchewki, ok. 1/4 główki młodej kapusty i kawałek selera. wszystko potarte i doprawione oliwą wymieszaną z musztardą i doprawione solą i pieprzem. pozdrówka! :grin: Cytuj
zakalec Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 Ups! Ja tak nie za bardzo z ta musztarda... :/ Mysle ze moze sama oliwa starczy... :grin: Cytuj
ina12 Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 Dziękuję grumko, Zakalec możesz dodać trochę musztardy do smaku łagodnej np. stołowej. Pozdrawiam Cytuj
ada5 Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 mam 2 pytania: czy te pieczarki mają być surowe, jeśli tak to czy podczas smażenia nie puszczą soku który zostanie w tłuszczu??? Cytuj
Kasiulek Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 A czy te pieczarki i cebula nie mogą być drobno posiekane albo nawet zmiksowane?? Cytuj
basga Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 W/g mnie to sok z pieczarek wchłoną płatki owsiane a wysoka temperatura od razu zcina mięso i jak nie zrobisz dziury widelcem :razz: to nic nie wycieknie. KASIU-SZYBCIEJ ZETRZESZ PIECZARKI NIŻ JE POKROISZ....ale to już zależy od Ciebie...ja tam trę na malakserze lub tarce. Cytuj
Kasiulek Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 No to ja sobie zmielę w mikserze :razz: Bo tarką to znowu z rozpędnu pozcieram sobie połowę palców :shock: :grin: Cytuj
ada5 Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 basqa ale w tym przepisie nie ma żadnego mięsa, więc jak z tymi pieczarkami???? Cytuj
iwona30 Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2007 Myślę że pieczarki złonczą się z płatkami i mąką bo płatki są kleiste. Można zrobić do tego dania np: marchewk z groszkiem na gęsto co o tym sądzicie albo pekinke z ogórkiem i śmietanką. Cytuj
Kasiulek Opublikowano 28 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2007 Iwonka z tą pekinką to nie głupi pomysł :razz: a co do marchewki- ja nie przepadam, jak dla mnie jest trochę za mdła :evil: Kurcze taką sobie ochotę narobiłam na te kotleciki- a tu jak na złość nie ma w sklepie pieczarek :/ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi