grumko Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 Parmesan hash browns i kotlet schabowy z sosem kaparowym coś w rodzaju olbrzymiego placka ziemniaczanego :grin: 90 dkg ziemniaków zetrzeć na tarce (nie za drobno) i odcisnąć z wody. Rozgrzać 1/4 szklanki oliwy na patelni i przesmażyć na niej drobno posiekaną cebule przyprawioną solą i pieprzem (3-4 min.) Cebule dołożyć do ziemniaków (oliwę zachować na patelni) i dodać 20 gram parmezanu, wymieszać. Na patelnię wlać dodatkowe 2 łyżki oliwy, rozgrzać ją i wyłożyć ziemniaczaną mieszankę, uklepać, przykryć i smażyć na średnim ogniu pod przykryciem jakieś 10-12 minut. Nastepnie używając talerza przewrócić na drugą stronę. Podlać brzeg łyżką oliwy i smażyć kolejne 10 minut caly czas pod przykryciem. Moja uwaga jest taka, że parmezan jest trochę za słabo wyczuwalny, ale to zależy od gustu. Nie mniej następnym razem podwoję jego ilość :lol: Do tego jedliśmy klasyczne kotlety schabowe z sosem kaparowym: kubeczek jogurtu naturalnego mieszamy z kilkoma łyżkami majonezu. Do tego dodajemy posiekane kapary i doprawiamy pieprzem. Smacznego!! Cytuj
Jolanta Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 Oj Grumko! :lol: znowu twoj przepyszny przepis no i oczywiscie juz mam danie gotowe na weekend.Mam jeszcze prosbe odaj jeszcze przepis na salatke ktora serwujesz w tym przepisie bo smacznie wyglada :grin: .Pozdrawiam!! [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
grumko Opublikowano 6 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 dokładnego przepisu nie podam bo surówka była robiona na oko: 2 marchewki, ok. 1/4 główki młodej kapusty i kawałek selera. wszystko potarte i doprawione oliwą wymieszaną z musztardą i doprawione solą i pieprzem. pozdrówka! :grin: Cytuj
Edytka78 Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 Grumko a mógłyś jeszcze dodać przepis na sos kaparowy :grin: Cytuj
grumko Opublikowano 6 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 Edytka78: tak jak pisze w przepisie: nie robiłem go wg jakiejś dokładnej receptury. pozdrówka :grin: Cytuj
Edytka78 Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 Ale namieszałam :lol: po prostu nie zauważyłam tego dodatku o sosie pod zdjęciem. Już teraz wszystko wiem. Dzięki za odpowiedź. :grin: Cytuj
kitka31 Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 Hej Grumko, krotkie pytanko: czy zamiast sera parmesan moge uzyc Pecorino Romano? Moze to nawet lepszy pomysl, bo piszesz ze na twoj gust troche malo tego smaku sera, dlatego zwiekszasz dawke. Pecorino Romano jest troszke ostrzejszy, wiec moze to lepsze?? Nie wiem, doradz. A tak wogole to wyglada superancko!!!! Bede robic go dzis na obiadek. Dzieki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.