fifi Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 dwa serki waniliowe 1 jajko pół łyżeczki proszku do pieczenia mąka serki przełożyć do garnka,dodać jajko,proszek i mąkę(tyle żeby ciasto po wymieszaniu odchodziło od łyżki).zagotować w dużym garnku wodę z solą i kłaść kluseczki małą łyżeczką na gotującą się wodę(tak jak kładzione).gotować 2-3 min.podawać z masełkiem,cukrem i cynamonem.dzieci to uwielbiają. Cytuj
majLoo Opublikowano 2 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2005 hmm....mozna by poweidziec ze dzieci to lubia...ale jestem ciekawa jaki to ma smak...i czy tro jest bardziej deser czy obiad ... niegdy nie slyszalam o takim przepisie ;-) :? Cytuj
Katarzyna Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 Witam wszystkich gorąco ! Mam pytanie przepis ten zamieszczono daaawno temu ale może ktoś jadł takie kluseczki ??? Ciekawi mnie czy te kluseczki mają zbliżony smak do leniwych??? Pozdrawiam i proszę o opinie :) Cytuj
ina12 Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 Witaj Katarzynko! Ja robię takie kluseczki sa bardzo dobre nawet na obiad. Podaje mój przepis: 2 opakowania twarożku homogenizowanego waniliowego 2 jajka 6 łyżek mąki, sól, masło do polania i bułka tarta Twarożek włożyc do miski, dodać jajka i masę dokładnie wymieszać. Wsypać przesianą makę i jeszcze wymieszać aby ciasto było jednolicie gładkie. Kłaść małą łyżeczką kluski do powolnie wrzącej , osolonej wody, gotować na małym ogniu 3-4 minut. Odcedzone posypać zrumienioną tartą bułką i polać stopionym masłem. Podawać można je z surówką np. z dyni i jabłek. Kluski te nie nadają się do odgrzewania, podaje się je bezposrednio po ugotowaniu. Ja na cztery osoby robię z ośmiu serków. Pozdrawiam. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 Halinko dzięki stokrotnie! Szkoda że nie nadają się do odsmażenia mój syn bardzo lubi odsmażane, Ale i tak je zrobię. Pozdrawiam Cytuj
apsik Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Robię podobne kluseczki tylko że z dodatkiem sera białego,w smaku przypominają leniwe.Kiedy moi synowie przyjdą ze szkoły a nie zawsze mam coś przygotowane,to jest sposób na szybki obiad dla nich. SKŁADNIKI 1/2 kg sera białego,półtłustego 3 jaja 1 szkl mąki,lub więcej to zależy od wilgotności sera szczypta soli Roztrzepać jaja i zmiksować z serem,dodać mąkę i sól.Kłaść kluseczki łyżką na wrzącą wodę ,zmniejszyć ogień i gotować aż wypłyną.Podawać polane masłem i cukrem lub ze śmietaną i cukrem. Nie jest to może nic rewelacyjnego ,ale jest szybkie iwedług mnie smaczne,ale sami spróbujcie. Cytuj
ina12 Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 Ja też takie robię, to są leniwe i również są bardzo smaczne i jak ktoś lubi to jak są polane masłem i posypane cukrem można jeszcze oprószyć cynamonem. Cytuj
mac51 Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2008 Zrobiłem według przepisu Iny. Dodałem trochę więcej mąki (8 łyżek).Moje były na słodko. Polane zrumienioną tartą bułką z masłem, posypane cukrem i cynamonem. Pycha :) Cytuj
ina12 Opublikowano 22 Listopada 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2008 Maćku dziękuję za wypróbowanie kluseczek i dodanie opinii oraz zdjęcia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi