ina12 Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 Upiec biszkopt. Krem: 1 kg. truskawek 2 budynie truskawkowe lub śmietankowe 9 łyżek cukru kostka masła lub margaryny 2 jajka Przesmażyć truskawki z 5 łyżkami cukru, odlać trochę soku, ostudzić i rozmieszać w nim budynie. Do gotującej masy wlać budynie, chwilę gotować i następnie ostudzić. Utrzeć masło lub margarynę, Jajka ubić z 4 łyżkami cukru i dodać do masła i dalej ucierać. Do tego kremu dodawać po łyżce usmażone i ostudzone truskawki i dalej ucierać. Następnie wyłożyć na biszkopt. Można biszkopt przekroić i 3/4 kremu wyłożyć na biszkopt, przykryć drugą częścią biszkopta i posmarować wierzch resztą kremu. Uwaga: Truskawki nie były wszystkie dojrzałe, gdy zaczęłam smażyć rozgniotłam je i na sam koniec do kremu dodałam trzy łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody. Cytuj
Edytka78 Opublikowano 4 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Cześć Halinko mam pytanie odnośnie tego kremu bo mój synek uwielbia truskawki a niedługo będzie miał urodzinki i chciałabym zrobić tą masę i chciałabym się dowiedzieć czy można użyć truskawek mrożonych i czy przy truskawkach mrożonych zachować te same proporcje? Cytuj
ina12 Opublikowano 4 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2007 Edytko z mrożonymi truskawkami nie robiłam, można z nich zrobić krem, daj mi znać kiedy Twój synek ma urodzinki a ja upiekę i dam Tobie znać bo być może trzeba będzie dodać trochę więcej żelatyny i muszę osobiście wypróbować z tej samej ilości truskawek, zależy mi żeby Tobie się udał. Pozdrawiam Cytuj
Edytka78 Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 Cześć Halinko mój Kubuś ma urodziny 28 września także już niedługo, a Twój tort wydaje mi się idealny dla niego. Proszę napisz mi jeszcze jak możesz jakiś sprawdzony przepis na biszkopt takiej wielkości aby go przekroić na dwa placki bo jako trzeci placek dam jeszcze wkładkę kokosową. Pozdrawiam cieplutko w ten zimny i dzeszczowy dzień ;) :D :D Cytuj
ina12 Opublikowano 5 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Września 2007 Witam Edytko, jutro upiekę i masę będę robiła z 800g bo taką ilość mam kupionych truskawek z Hortexu, były tylko opakowania po 400g. Na jaki wymiar tortownicy potrzebujesz przepis? Pozdrawiam Ciebie i Kubusia serdecznie i życzę dobrej nocy. Cytuj
carolina0 Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 czesc............ robie podobne ciasto , lecz zamiast budyniu , daje do zmiksowanych truskawek galaretke truskawkowa, ........ po wystudzeniu i lekkiemu tezeniu masy truskawkowej wylewam na biszkopcie przygotowany juz krem budyniowy.......... :grin: Cytuj
Edytka78 Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 Dziękuję Halinko za pomoc jesteś kochana za to że tak pomagasz innym moja tortownica ma 26 cm średnicy. Pozdrawiam ;) :grin: ;) Cytuj
ina12 Opublikowano 6 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Września 2007 Edytko krem jest udany. Truskawek nie rozgniatałam tak jak poprzednio i Ty też nierozgniataj bo wszystko ładnie się zmiksuje, masło dałam śmietankowe 200g, nie ucierałam tylko wszystko miksowałam i produkty dodałam tak jak w przepisie. Jutro dam znać jaka będzie konsystencja kremu bo 20 min. temu wstawiłam do lodówki i żelatyny też dałam trzy łyżeczki tak jak do kilograma truskawek. Jak rozrobisz żelatynę wstaw do zimnej wody i mieszaj aż ostygnie dodaj do kremu i zmiksuj. Zdjęcie będzie zrobione i jak przyjedzie mój syn to wgra bo ja nie potrafię a nie mam czasu się nauczyć. Podaję przepis: 4 jaja, daję duże niepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki krupczatki wymieszanej z proszkiem do pieczenia 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodawać po trochu cukier, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijam do momentu aż ukażą się pęcherzyki. Następnie wsypuję stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W przepisie mam żeby wymieszać łyżką a ja nie mieszam tylko zawsze miksuję na najmniejszych obrotach. Jeżeli czegoś nie rozumiesz to proszę pytaj a ja odpowiem. Pozdrawiam Cytuj
Edytka78 Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 Dziękuję Halinko że poświęciłaś się dla mnie i zrobiłaś ten krem na próbę jesteś kochana w następnym tygodniu zrobię ciastko na próbę to dam znać jak mi poszło. Pozdrawiam ;) :grin: ;) Cytuj
ina12 Opublikowano 7 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 Edydko mąkę użyłam krupczatkę, pomyliłam się i poprawię. W przepisie miałam tortową a używam krupczatki. Jak jutro stawi się pracownik do położenia kafelek na tarasie to mój syn będzie i zdjęcie wgra. Krem też jest taki jaki powinien być. To ciasto piekę w tortownicy 30 cm. i biszkopt z przepisu który podałam i przyznam się że krupczatki nie przesiewam. Pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 8 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Września 2007 Witaj Edytko, dodaję zdjęcie i przeczytaj o mące bo się pomyliłam. Pozdrawiam Cytuj
Majka9 Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Oczywiście do kremu dodawać same żółtka ? Zawsz tak daję , ale chciałam się upewnić. Cytuj
ina12 Opublikowano 16 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Majko do kremu żółtka z białkiem. Cytuj
Majka9 Opublikowano 17 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 Bardzo dziękuję za szybka odpowiedz Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.