wiola344 Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2007 :wink: Składniki : 4 jajka -1 szkl. cukru -cukier waniliowy duży -1/4 szkl. oleju - 1/2 szkl. wody przegotowanej zimnej -1,5 szkl. mąki -2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 galaretka pomarańczowa i 1 truskawkowa Wykonanie: -jaja ubić z cukrami na gęsta masę dodać olej i wodę i dalej ubijać ok 30 sek.dodać mąkę i wymieszać włać do formy i piec ok 30min w tem 160-180 c ,pozostawic do ostygnięcia. Wkładka: -0,5 kg truskawek -1 opakowanie śnieżki -1 galaretka pomarańczowa - niepełna szkl. mleka (200 ml) Wykonanie: -galaretkę rozpuścić ja w przepisie na opakowaniu i pozostawić do lekkiego stężenia -śnieżkę ubić na sztywno i dodawać tężejącą galaretkęi dalej miksować ostudzone ciasto przekroić na pół poziomo, poukładać połówki truskawek i wylać masę przykyć drugą połową ciasta i wstawić do lodówki aby stężało na ciasto wylać tężejącą galaretkę truskawkową można położyć jeszcze truskawki i wtedy dopiero polać galaretką. Cytuj
lucienne Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2007 ciasto jest wyśmienite... Zrobiłam drobną modyfikacje która okazała się "trafna" (mam nadzieje) :razz:. Do podanych powyżej składników należy dodać: 1-1,5 paczki biszkoptów (tj. ok 150g) 200ml mleka 1 kremówka w proszku galaretka cytrynowa (ostatecznie pomarańczowa) 2-3 szt. bananów. Upieczony biszkopt dzielimy na dwie części. Na jeden placek kładziemy mase truskawkową (truskawki pokrojone w male kawałki wymieszane ze zmiksowaną bitą smietaną i tężejącą truskawkową galaretką), wykładamy ją biszkopcikami i wstawiamy na chwile do lodówki. W tym samym czasie robimy mase bananową (w podobny sposób tylko zamiast galaretki truskawkowej dodajemy cytrynową, a zamiast truskawek kawałeczki babanów) i nakładamy na "biszkopciki" a następnie drugi placek biszkotowy. Do lodówki na moment (aż masa zestężeje). Na to kładziemy drogno pokrojone truskawki i stężałą truskawkową galaretkę (z dwóch paczek). Do lodówki. Smacznego. PS. Na podstawie mas z tego przepisu można zrobić pyszny deserek. Do pucharków wlać jedną masę (tak do 1/3 wysokości) włożyć biszkopciki (wg uznania pionowo, poziomo, pionowo-poziomo, przełamane na pół lub na drogniejsze kawałki...) zalać to drugą masą i lekko przykryć chłodną jeszcze płynną galaretką i do lodówki. Przed podaniem można położyć bitą smietane, posypać wiórkami czekoladowymi Cytuj
wiola344 Opublikowano 18 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2007 :cool: Witaj Lucienne ciesze się że ciacho smakowało,ale prosze o zdięcie po modyfikacji ,bardzo jestem ciekawa jak wygląda :razz: Cytuj
lucienne Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2007 oczywiście... już rzucam zjątka (w postaci pliku) ciasta oraz przy okazji i deseru (może nie wygląda apetycznie ale jest smaczny - jak dla mnie :cool: ) życze smacznego :razz: Cytuj
wiola344 Opublikowano 18 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Czerwca 2007 :cool: Dzieki lucienne szybka jesteś i muszę przyznać że rewelacyjnie to ciacho wygląda i mamy nowy przepis :razz: :cool: Cytuj
andy8 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 Lucienne ale apetyczne :razz: Cytuj
ina12 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 Lucienne piękne ciasto, nic nie pozostało jak tylko je upiec. Wiola podała przepis, Ty zmodyfikowałaś i mamy do zrobienia smaczne ciasto. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.