zakalec Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2007 Skladniki: Ciasto na nalesniki: - mleko - jajko - maka - szczypta soli - olej Nadzienie: - ser bialy - jajko - cukier Ponadto: - smietana - cukier Przygotowanie: Przygotowac ciasto na nalesniki - wymieszac razem, jajko, mleko, make, sol i olej. Usmazyc nalesniki z jednej strony. Przygotowac serowe nadzienie - zmielic (widelcem) ser z jajkiem i cukrem (do smaku). Przygotowac smietane do polania - wymieszac smietane z cukrem (do smaku i wystarczajaco wczesniej zeby cukier sie rozpuscil przed podaniem). Smarowac polowe nalesnika masa serowa po usmazonej stronie, okolo 1-1.5 lyzki masy na nalesnika. Zlozyc nalesnika na pol i jeszcze raz na pol tak zeby powstaly 'trojkaty'. Smazyc jeszcze raz na patelni - chwile. Podawac polane smietana z cukrem. Smacznego! Cytuj
Kasiulek Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2007 Naleśniki z mojego dzieciństwa :razz: Moja mama zawsze takie robiła :lol: Mam nawet jedno takie moje wspomnienie związane z tymi naleśnikami... :razz: Kiedy byłam małą dziewczynką mamusia zrobiła na obiadek takie właśnie naleśniki... No a mi w pewnym momencie zaczął ruszać się ząbek (eh te mleczaki- zawsze wypadają w najmniej oczekiwanym momencie :razz:) no i niestety nie zjadłam obiadku :wink: Pamiętam jeszcze, że mój ojciec śmiał się, że zaraz przywiąże mi zęba do klamki drzwi, pociągnie i będzie po krzyku i będę mogła zjeść swoje ulubione planuszki :grin: Nie mniej polecam wszystkim ten przepis, z tego względu, że jest prosty a naleśniki są smaczne :lol: Cytuj
zakalec Opublikowano 9 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2007 Najlepsze sa polane smietana wymieszana z jagodami... PYCHA! Niestety nie mialam dzis jagod... :wink: Cytuj
Kaka 79 Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 Naleśniki z serem są pyszne. Ja zarówno do ciasta jak i do sera dodaję cukier waniliowy - wybornie pachną i tak samo smakują. Świetnym dodatkiem do tych naleśników są świeże truskawki zmiksowane z odrobiną cukru. Pozdrawiam serdecznie i chyba już wiem co jutro zrobię na obiad :wink: . Cytuj
wiola344 Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 :wink: A ja takie naleśniczki zwijam w rurkę i podsmażam na maśle są wyborne i również można polać je śmietaną :grin: :razz: Cytuj
ina12 Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Ja też je robię w taki sam sposób jak Wiola i używam serek waniliowy Delfiko, polecam. Ten sposób co podała Zakalec jest bardzo dobry i pewnie lepszy. Pozdrawiam Cytuj
dwoinka Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 Ja też uwielbiam te naleśniki, są proste i przepyszne ;) ja tylko do polewy dosypuję jeszcze cukier waniliowy i cynamon, polecam! ;) Cytuj
Gość Taz Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 Może mi ktoś podać jaka dokladnie ilosc skladnikow potrzebuje?? Tzn ile mleka, maki, jajek i oleju z soba zmieszac na ciasto oraz w jakiej ilosci zmieszac ser z jajkiem?? Sorry za glupie pytania ale z kuchnia jak narazie nie mialem za wiele wspolnego ;) Cytuj
zakalec Opublikowano 31 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2009 Taz, na oko :-) Nalesniki wychodza praktycznie zawsze, ciasto moze byc geste - to beda grubsze, lub moze byc calkiem rzadkie. Miksujesz mikserem i dodajesz wiecej mleka, albo wiecej maki, w zaleznosci jaka konsystencje chcesz uzyskac. Czasem nawet w trakcie smazenia, stwerdzam, ze ciasto jest za geste i dodaje mleka. Z reguly jedna jajko na 1/2kg maki, ale mozesz dac nawet 2 jaja, beda mialy bardziej 'omletowy' smak :?: Ja z reguly nalewam na patelnie chochla :?: Mam nadzieje, ze wyjda :?: Powodzenia Cytuj
zebcia Opublikowano 1 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2009 O tak naleśniki z serem uwielbiam. Każdą ilość zjem. Tylko nie polewam śmietaną a sosem deserowym z dr.oetkera truskawkowym albo malinowym, wtedy mają pyszny owocowy smak. Polecam!! Chyba dziś zrobię takie naleśniki, bo mnie ochota na nie naszła. Cytuj
Gość Taz Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Dzięki Zakalec, w piątek mam urlop i biorę sie za naleśniki :grin: Cytuj
Yola79 Opublikowano 11 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2010 polecam dodać do masy trochę serka waniliowego, masa staje się smaczna i pulchna. Cytuj
DeLarge Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 Dziś do masy naleśnikowej dodałem posiekanego banana (nie za drobno ale i nie za grubo) i wyszło naprawdę smaczne tak że gdy skończył się ser dorobiłem jeszcze więcej naleśników z bananem właśnie. Polecam. Cytuj
Kaliope Opublikowano 2 Czerwca 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2011 Ja też bardzo lubię te naleśniki. Do sera dodaję koniecznie cynamon i cukier waniliowy. Czasami też garść sparzonych rodzynek :sad: No, to chyba mam obiadek piątkowy z głowy :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.