magdalenka_23 Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 W-Z Ciasto: - margaryna Kasia - szklanka cukru - 4 łyżki kakao - 1,5 szklanki mąki - 4 jajka - łyżeczka proszku do pieczenia - cukier waniliowy - dżem morelowy Krem: - 0,5 l śmietany tortowej 36% - śmietanfix *2 (lub łyżeczka żelatyny) - 1-3 łyżki cukru pudru Zalewa: - 0,4 litra wrzątku - plaster cytryny - 1-2 łyżeczki cukru Przygotowanie: Rozpuścić margarynę w garnku. Gdy jest gorąca dodać kakao cukier i cukier waniliowy, zdjąć z ognia, przestudzić, dodać cztery żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i ubitą na sztywno pianę. Ciasto musi być leiste. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut, najlepiej w okrągłej formie (tortowej) lub w małej prostokątnej( ja mam taką 20cm*30cm i jest w sam raz). Śmietanę wlać do miski, dodać śmietanfix (lub żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach gorącej wody), oraz cukier puder do smaku, śmietana nie powinna być za słodka. Ubić na sztywno i włożyć do lodówki. W między czasie przygotować zalewę, rozpuszczając we wrzątku cukier do smaku, z plastrem cytryny. Ostudzone ciasto przekroić na połowę, jak biszkopt, aby powstały dwie warstwy tej samej grubości, pamiętając by odciąć wszystkie przypieczkone części ( wierzch i brzegi), namoczyć zalewą. Jedną warstwę posmarować dżemem a no to grubo śmietaną, zostawiając kilka łyżek do dekoracji, drugą warstwę posmarować cienko polewą czekoladową i podzielić ją na kawałki, tak jak będzie podawana (jeśli forma była okrągła dzielić na trójkąciki, jeśli forma była prostokątna dzielić na kwadraty). Wyciągnąć warstwę z kremem śmietanowym, ułożyć na niej podzieloną warstwę, odtwarzając jej pierwotny kształt. Każdą z porcji udekorować kleksem z kremu śmietanowego. Przechowywać w lodówce. Podawać schłodzone. Smacznego Cytuj
olenka Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 trzeba bedzie wyprobowac brzmi zachecajaco chociaz pracy przy tym sporo Cytuj
magdalenka_23 Opublikowano 10 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 szczerze powiem że jak się robi pierwszy raz to ciacho to może się zejść troszkę czasu. ja zawsze ciasto piekę wieczorem, a rano je wykańczam. warto spróbować bo zwykła w-zetka się nie umywa :wink: Cytuj
olenka Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 dobry pomysl tez tak zrobie i potem pochwale sie jak przyjelo sie u mnie w domu :wink: Cytuj
basga Opublikowano 10 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2007 A czemu nie można złożyć tych obydwu warstw i pokroić razem,rozjedzie się ? Cytuj
magdalenka_23 Opublikowano 11 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 dokładnie tak, śmietana będzie wychodzić bokami, poza tym można sobie zaplanować ilość porcji :wink: może zrobię to ciasto na niedzielę wtedy wrzucę fotki Cytuj
magdalenka_23 Opublikowano 19 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 zrobiłam ostatni w-zkę w formie tortu: Cytuj
figiel Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2008 Ciasto wygląda efektownie .....smakuje na pewno wybornie . Gratuluję umiejetności :grin: Cytuj
Fusia Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Wczoraj zrobiłam w-zetkę. Ciasto pycha, rodzinka była zachwycona. Szkoda, że nie moge pokazać jak mi wyszło. Magdalenko 23 dziękuję za przepis. Pozdrawiam Cytuj
Gość mioduszka Opublikowano 3 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2008 l :D Droga Magdalenko! Wszystko ladnie i pieknie - tylko JAKA TA SZKLANKA? Nie wszyscy maja takie szklanki jak Ty, i nie wszyscy maja KASIE - bo sa czytellnicy co mieszkaja daleko od Polski i tez by chcieli W-Z tke upiec. Takie przepisy jak szklanka # goracy piec # czy piec dlugo, to wszysto pojecia wzgledne a przy przepisach kulinarnych, w tym wypadku przepis na w-ztke, chcialabym zeby sie udalo i bylo zjadliwe. Pozdrawiam mioduszka :roll: Cytuj
magdalenka_23 Opublikowano 21 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2008 Może troszke późno na odpowiedź, moja szklanka ma 250 ml. Wejdzie do niej 170 gram mąki ( do ciasta potrzeba około 250 gramów mąki ) i 220 gram cukru. Zamiast Kasi, poszukaj margaryny do pieczenia :) wypróbuj to ciasto jest naprawdę smaczne. pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi