grumko Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 Panierowana ryba pieczona Składniki: 1/2 kg filetów z ryby 1 roztarty ząbek czosnku świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oleju 1 łyżka oleju do wysmarowania naczynia 1/3 szklanki zmielonych płatków kukurydzianych Posikana natka pietruszki Filety natrzeć czosnkiem i odstawić na 30 minut. Posypać pieprzem, zanurzyć w oleju, obtaczać w płatkach kukurydzianych i układać w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 10 minut. Potrawę po wyjęciu podawać posypaną natką pietruszki z frytkami i surówkami. Czasem robię tą rybę bez użycia piekarnika tylko w wersji smażonej. Wtedy na patelni na oleju smażę najpierw całą główkę posiekanego czosnku, którą po usmażeniu wyjmuję i na tym „czosnkowym” oleju dopiero smażę rybę. Całość posypuję przed podaniem usmażonym czosnkiem. Smacznego!! Cytuj
Jolanta Opublikowano 11 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 Witaj Grumko! Bardzo lubie rybe ale ze wzgledu na to ze sie rozwala podczas smazenia to mnie zniecheca, bo uzywam ryby mrozonej. Czy do tego twojego dania moze byc ryba mrozona i co zrobic zeby sie nie rozpadla? :wink: Pozdrawiam Cytuj
grumko Opublikowano 11 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2007 Jolanto: ja też używam w większości ryb mrożonych. Wczoraj była to na ten przykład sola, która była akurat w promocji w moim osiedlowym supermarkecie :wink: nie znam jakiegoś cudownego sposobu na smażenie ryb, chyba za wyjątkiem takiego, że trzeba być przy tym bardzo ostrożnym :grin: jeśli chodzi o ten przepis to w wersji pieczonej nie ma problemów, a jak wykorzystuję też przepis w wersji smażonej to zwykle biorę kostki, które z założenia są "bezsmakowe", a płatki i duża ilość czosnku sprawiają, że mają świetny smak. Pozdrówka!! Cytuj
Jolanta Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2007 Wlasnie dzis zrobilam na obiad ta rybke -pycha.Uzylam mrozonych filetow w kostce tylko troche dluzej je trzymalam w piekarniku.Naprawde super przepis polecam go wszystkim, ryba jest soczysta.Jak kazdy przepis Grumko jest godny sprobowania.Pozdrowionka :wink: Cytuj
Jolanta Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2008 Wlasnie sobie przypomialam o twoim przepisie ale ze nie mam platkow sniadaniowych to zrobie z bulka tarta chyba tez bedzie dobra :-) .Pozdrawiam. [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
Stokrotka Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2009 Przepyszna rybka i do tego zdrowa. Polecam ją wszystkim smakowiczom :sad: Cytuj
delfin Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 zeby wam sie ryba nie rozwalala przy smazeniu proponuje nie odmrazac ryby do calosci, ona sie wtedy rozmrozi na paletni a wtedy juz nie zdarzy sie nam rozwalic ;) pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.