andy8 Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Proszę napiszcie jaki macie sprawdzony przepis na kompot truskawkowy w słoiki które można przechować całą zimę czy zasypujecie truskawki cukrem i czekacie aż puszczą sok czy gotujecie w garnku i od razu do słoików ile należy pasteryzować słoiki by nie weszła pleśń z góry dziękuję za każdą wypowiedź :wink: Cytuj
Emka Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Ja robię w ten sposób:do słoików wkładam umyte truskawki tak do pełnego słoika następnie przygotowuję syrop w proporcji pół na pół to znaczy pół garnka wody i pół garnka cukru,całość zagotowuję i gorącym syropem zalewam słoiki następnie zakręcam i pasteryzuję ok 5 minut. Po pasteryzacji ustawiam słoiki do góry dnem aż do wystygniecia.Przygotowane w ten sposób truskawki zachowuja ładny wyglad, nie robi się z nich papka. Robię też w ten sposób wiśnie i sa super. Cytuj
Dalovay Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 Kompot z truskawek robie na dwa sposoby: 1.truskaweczki umyte ukladam w sloikach.Zalewa w proporcjach 1 szkl cukru na 2 szkl wody.Wekuje ok 20 min 2.zasypuje owoce cukrem na noc.Nastepnego dnia ukladam je w sloikach i zalewam powstalym syropem(jak wyjdzie za slodkie to dodaje troszke wody).Wekuje ok 20 min. Jesli zas chodzi o wisnie,to zalewe robie 1szkl cukru na 1 szkl wody(z racji tego ze sa kwasne). :wink: Cytuj
iwona30 Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2007 A ja robię w ten sposób na 1 litr wody daję 40 dkg cukru, większe pół słoika nakładam truskawkami i zalewam gorącym syropem i pasteryzuje od chwili zakipienia około 20 minut jak wyciągam to odwracam do góry nogami aż wystygnie. Robię w ten sposób ze wszystkimi owocami. Najlepiej jak wieczka są nowe wtedy jest pewność że będą trzymać. Muszą być dobrze dokręcone. Cytuj
andy8 Opublikowano 13 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 bardzo dziękuję za odpowiedzi,truskawki w słoikach :wink: Cytuj
wiola344 Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 :wink: Ja robie na dwa sposoby zależy ile mam na to czasu: truskawki umyte wkładam do słoików zasypuje cukrem ile wejdzie i mocno zakręcam potem zagotowuje je ok 15 min ,zostawiam do przestygnięcia i odwracam dnem do góry do całkowitego wystudzenia, - 2 sposób:zalewam truskawki syropem na 3 litry wody dodaje 0,5 kg cukru i tym zalewam mocno zakręcam, dalej j/w. Cytuj
ina12 Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 Ja jak robiłam to dodawałam jeszcze trochę agrestu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi