Sibi Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 Witam Lubię pichcić i oto co ostatnio mi wyszło:zupa krem biało-zielona z zielonego groszku. Gotujemy dwa zestawy kolorów Biały: -średni seler korzenny -młoda pietruszka korzeń -3 młode marchewki -biała część pora -2 cebule -kostka rosołowa -3/4 szklanki mleka -sól i biały pieprz warzywa oprócz 2 marchewek rozdrobnić i wszystkie do gara wody około 3/4 litra podgotować około 15 minut, dodać kostkę rosołową,mleko ;po zagotowaniu wyjąć cale marchewki a resztę dokładnie zmiksować.Doprawić solą i pieprzem. Zielony: -3/4 szklanki zielonego groszku -1/3 łupin z tego groszku pozbawionych łyka -zielona część pora miej więcej tyle co białej -2 łyżki posiekanego koperku może być z łodyżkami -2 łyżki szpinaku może być mrożony -ząbek czosnku dla tych co go lubią -kostka warzywna -1/4 szklanki mleka -sól i pieprz czarny odłożyć 1/3 groszku i go zblanszować w lekko osłodzonej wodzie, odcedzić. pozostałe warzywa rozdrobnić i wszystkie do gara wody około 3/4 litra podgotować około 15 minut, dodać kostkę warzywną,mleko ;po zagotowaniu dokładnie zmiksować.Doprawić solą i pieprzem. Jak podać: marchewki pokroić w talarki,przygotować grzanki(ja je robię z 2-3 kromek chleba pokrojonego w kostkę i na teflonkę) ewentualnie może być groszek ptysiowy. do miseczek wlewamy biały krem (1/2 porcji) a następnie w jedno miejsce z brzegu zielony ,tak aby powstały dwie ładne plamy kolorów.Dodać marchewkę i groszek (wczesniej przygotowane) oraz grzanki,udekorowac gałązką koperku. Smacznego Opis może wygląda na skomplikowany i długotrwały ,ale robi się szybko i łatwo, u mnie zajadali się az miło było patrzeć.Składników jest na 4 porcje. pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi