Smakija Opublikowano 8 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2013 Polecam moje sprawdzone masełko czosnkowe: kostka masła osełkowego /takie lepiej sie smaruje/ postawic w ciepłym, żeby zmiekło i dodać: wyciśnięte przynajmniej 4 ząbki czosnku 1 łyzkę suszonego koperku 1 łyżkę suszonej pietruszki 1 łyżeczkę vegety zamieszac, odstawić do lodówki Gotowe Nie dawalabym chyba do tego koperku ale ciekawe wiec sprobuje czy faktycznie zmienia az tak smak Cytuj
Armenika Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2013 Świetna sprawa, szczególnie, że za oknem juz jesiennie i niedługo zacznie się sezon na grypy. A jak to moja babcia powtarza na chorobę (oprócz rosołu) najlepszy czosnek, masło i mleko. Zatem robimy masełko czosnkowe i żadna choroba nam nie straszna :) Cytuj
Dorota Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2013 Dzięki, akurat jestem w potrzebie :mrgreen: ...dopadło mnie niestety przeziębienie i szukam naturalnych sposobów do walki z nim :dry: Cytuj
MrFrodo Opublikowano 25 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2013 Takie masełko ze świeżą bułeczką jest świetne. Bardzo lubię :) Cytuj
smacznamarta Opublikowano 26 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2013 Takie masełko :cool: jest przepyszne zarówno ze świeżą bułeczką jak i grillowanym chlebkiem . Cytuj
Dorota Opublikowano 27 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2013 Oj tak, z takim grillowanym chlebkiem smakuje wyśmienicie :mrgreen: Cytuj
carmello Opublikowano 29 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2013 Ja też wolę wersję bez koperku, ale zdecydowanie z ziołami! Nie zawsze miksuję, bo czasem lubię czuć te drobne kawałki czosnku, które zostają po wyciskarce. :) Posmarować swieżą bagietkę i do piekarnika! Mmmm! Idealna jesienna kolacja. Cytuj
wykipialmimakaron Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2013 uooo, kocham masełko czosnkowe <3 ale ostatnio mam na nie szlaban, zastąpiłam je twarożkiem czosnkowym :P Przepis prosty, a niezawodny :) Idealny do kanapek, najlepiej się sprawdza na chrupkim pieczywie :) 350g twarożku, 2 ząbki czosnku, łyżka koperku, pieprz i sól do smaku Cytuj
marysi_co Opublikowano 14 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2014 Ja do masła czosnkowego dodaję wszystkie zioła, które mam pod ręką. A najbardziej lubię takie masełko na jeszcze gorącej bułce Cytuj
Rudolf Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2014 Ja robię je w nieco innych sposób 300g osełki 6 ząbków czosnku 1.5 łyżeczki tymianku, można więcej czosnek granulowany łyżeczkę sól i sól czosnkowa do smaku Czosnek przeciskam. Wszystko wrzucam do garnuszka i rozpuszczam na małym ogniu, doprawiam do smaku, następnie wylewam w słoiczek. Podczas procesu zastygania często mieszam gdyż przyprawy i czosnek z praski zostaje na dnie. O ile teraz jest to łatwe bo jest zimno i masło zastyga szybko to latem trzeba trochę nad tym posiedzieć. Cytuj
marysi_co Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2014 Właściwie to robię tak samo tylko nie widzę potrzeby roztapiania masła Cytuj
Rudolf Opublikowano 31 Stycznia 2014 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2014 Wtedy składniki lepiej się łączą oraz aromaty bardziej przenikają. Cytuj
Spoon Opublikowano 4 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2014 Ja zamiast vegety dodaję sól morską. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.