zuziorek Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 Polecam moje sprawdzone masełko czosnkowe: kostka masła osełkowego /takie lepiej sie smaruje/ postawic w ciepłym, żeby zmiekło i dodać: wyciśnięte przynajmniej 4 ząbki czosnku 1 łyzkę suszonego koperku 1 łyżkę suszonej pietruszki 1 łyżeczkę vegety zamieszac, odstawić do lodówki Gotowe Cytuj
Dorunia Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zuziorku jak duża ma być ta kostka masła osełka,bo są różne wielkości? Cytuj
zakalec Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 Mniam! Nie ma jak to bagietka posmarowana takim maselkiem i wstawiona na pare minut do piekarnika (zrobiona na toscika). O ile ja wiem to najlepiej to robic w malakserze tzn maslo z czosnkiem a zieleninke (jak swieza) drobniutko poszatkowana pozniej oddac i wymieszac recznie. Plus ja zamiast vegety uzywam tylko soli. Ja takiego masla robie na zapas i zamrazam. :wink: Cytuj
zuziorek Opublikowano 13 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 Dorunia ja daje kostke 200g. Zakalec każdy sposób dobry. Ja daję vegety bo daje fajniejszy posmaczek i kolor niż sól. Cytuj
Dorunia Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 Dziękuję Zuziorku za odpowiedź...miałam w domu masełko osełkę więc zrobiłam to masełko czosnkowe i przyznaję,że jest bardzo smaczne. Dziękuję i pozdrawiam :wink: Cytuj
Klosewik Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 Ja dodaję koperek drobno posiekany i trochę ziół prowansalskich, zamiast zwykłej soli: soli ziołowej. Takim masłem smaruję naciętą bułkę paryską ( każdy kawałek), naciętą tak, żeby się cała bułka "trzymała kupy". zawijam całość w folię aluminiową i do piekarnika. Pyszności !!! Goście za każdym razem nie mogę się najeść. Cytuj
zuziorek Opublikowano 17 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 my tak lubimy to masło, ze jemy je na codzień, póki się nie znudzi.... Cytuj
Kasiulek Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zuziorek a czy może to być zwykłe masło (82% tłuszczu)? Bo mam chcicę sobie je zrobic :razz: Cytuj
zuziorek Opublikowano 17 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 Pewnie, że może.... tylko wystaw je w ciepło, żeby było miękkie. Łatwiej ci będzie połączyć wszystkie składniki. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 17 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2007 Robie takie masełko nawet z masmixem i różnymi dodatkami, kroję chleb lub angielkę zawijam w folię i na grilla. Pychotka zawsze mało chleba :razz: Cytuj
dorot-k Opublikowano 10 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2010 Do tego masełka dodaję ser żółty(ilość w\g gustu) starty na tarce o drobnych oczkach i dokładnie mieszam.W piekarniku na kromkach bagietki ładnie się topi i rumieni.Polecam :-( Cytuj
joe_cooker Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2012 bardzo fajny przepis, nie znałem. ja mam dwa swoje ulubione warianty poza czosnkowym 1. zmiksowane z serem roquefort albo lazurem, też jest super + pieprz 2. z czosnkiem i papryczkami chilli - daje czadu takie masełko ostatnio ze wspólnikami przez to masło wcięliśmy na jedno posiedzenie ćwiartkę prądnickiego chleba, a kto ten chleb zna, wie, że to chlebowy gigant :-) Cytuj
Uzytkownik1 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2012 Uwielbiam masełko czosnkowe szczególnie właśnie na ciepłej bagietce. Świetny dodatek do zup czy sosów. Cytuj
tred102 Opublikowano 13 Stycznia 2013 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2013 Co będzie potrzebne? kostka masła (prawdziwego, o minimalnej zawartości tłuszczu 82%) świeża natka pietruszki (drobno posiekana) 4 ząbki czosnku (duże, drobno posiekane albo przepuszczone przez praskę) + salaterka, widelec Jak to zrobić? Masło musi być miękkie, więc jeśli leżało wcześniej w lodówce, należy je wyjąć i poczekać aż trochę się rozpuści. Mieszamy widelcem w salaterce masło, poszatkowaną pietruszkę i czosnek. Smarujemy nim ciepłą bułkę. Jemy :-) Smacznego! PS: masło doskonale sprawdza się jako smarowidło do tostów. Moim ulubionym dla niego zastosowaniem są pieczone w piekarniku kanapeczki z salami, oliwkami i mozarellą. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.