grumko Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 Udka kurczaka po katalońsku Składniki: - 4 udka z kurczaka - pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki - cebula - 2-3 ząbki czosnku - 2 strączki suszonego chili - listek laurowy - pół szklanki czerwonego wytrawnego wina - 2 suszone grzyby - łyżeczka miodu - pół łyżeczki bulionu pieczeniowego w płynie winiary - 3 łyżki oleju - 2 łyżki gęstej śmietany - łyżka soku z cytryny - pół szklanki posiekanych orzeszków ziemnych - ćwierć łyżeczki pieprzu cayenne - sól Umyte i osuszone udka natrzyj solą i mieloną papryką, i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Jednocześnie namocz umyte grzyby, a następnie - ugotowane w niewielkiej ilości wody - potnij w paseczki. W rondlu mocno rozgrzej olej, zrumień na nim udka ze wszystkich stron. Po dodaniu pokrojonej w plasterki cebuli i roztartego z solą czosnku przez chwilę podsmaż je razem. Następnie dodaj pokruszone chili, pokruszony listek laurowy, pokrojone grzyby, wino, wywar z grzybów i sok z cytryny i - potrząsnąwszy rondlem - duś pod przykryciem przez około 25 minut. Gdy udka staną się miękkie, wyjmij je z rondla, a powstały sos przetrzyj przez sito. Dodaj miód, bulion, pieprz cayenne i - mieszając - potrzymaj na ogniu, aż sos zgęstnieje i nabierze konsystencji kremu. Teraz wymieszaj sos ze śmietaną. Podgrzej w nim udka i gotowe - posyp jeszcze orzeszkami. Podawaj z frytkami lub makaronem. Smacznego!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.